BG | EN

„Не съм съгласна с Вас, министър Иван Шишков“ – кметът на Габрово за тунела под Шипка

Снимка: фейсбук

„Не съм съгласна с Вас, министър Иван Шишков! Случването на тунела под връх Шипка не е вероятно, както казвате, то е задължително!“. Това написа в пост във фейсбук кметът на Габрово Таня Христова, обръщайки се министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Повод за поста на Христова стана изказване на министъра, в което той казва, че тунелът е планиран лошо, защото обходът на Габрово е с едно платно в двете ленти, така е проектиран и бъдещият тунел, което, според арх. Шишков, би поставило под съмнение неговата ефективност.

„Имах дежавю, господин министър, докато гледах Ваше телевизионно участие тези дни. Само преди девет месеца тази стратегически важна за Габрово и България инвестиция отново беше поставена под риск от ваш предшественик“, пише още Таня Христова, като напомня за поредицата от противоречиви изказвания на Гроздан Караджов (ИТН) по времето, когато беше министър на регионалното развитие и благоустройство в кабинета на Кирил Петков.

Поредното заиграване с тунела под вр. Шипка започна на 6 януари т.г., когато в в сайта на регионалното министерство се появи информация, че сред основните приоритети, по които ще работи новото ръководство на министерството, са три тунела под Стара планина, един от които е този под Шипка. Още на следващия ден в ефира на обществената телевизия министър Гроздан Караджов заяви, че смята да канселира проекта и да възложи ново проектиране с двулентов път. Два дни по-късно в друга медия каза, че „думи като проектът за тунел под Шипка са изпразнени от съдържание, няма такъв проект“, а малко по-късно в ново изявление обяви, че работата по тунела не е спряла и проектът е в готовност за започване на дейност.

„Две папки без финансиране“ – тунелът под Шипка се оказа поредният кух проект на ГЕРБ – тук.

Заради липсата на последователност в изказванията на Гроздан Караджов в Габрово инициираха среща с него, на която бяха поканени общински съветници, представители на бизнеса от региона и граждани. На тази среща тогавашният регионален министър изненадващо обяви, че не е бил срещу изграждането на тунела, но такъв проект нямало. Имало две папки идеен проект, които можело да се сложат под мишница.

Близо година по-късно служебният министър на регионалното развитие нарече стогодишната мечта на габровци „част от строителния хаос в държавата“, с което за пореден път разгневи кметът на Габрово.

Историята на тунела под връх Шипка – „най-голямата мечта на Габрово“ става на 125 г. – тук.

„Тревожно е когато един министър, отворен за планирането и изграждането на транспортна свързаност, не счита тунела под Шипка за „основна инфраструктурна ос“ за връзките север – юг и с това публично го неглижира. Апелирам за отговорно и внимателно отношение от страна на министерството на регионалното развитие и благоустройството към темата за тунела под Балкана, защото тя е болезнено свързана с развитието на нашия регион и не само“, пише Таня Христова, като завършва: „Подписките, декларациите и обществената подкрепа от двете страни на Балкана за така желаното свързване чрез тунел, още преди години легитимираха проекта като обществен приоритет. Бих искала и Вие да го считате за такъв“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините