Не правете сделки докато Търговският регистър е блокиран, съветва адвокат

Адвокат Трифон Трифонов
Снимка: скрийншот BTV

Адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) посъветва днес бизнеса да не прави сделки докато Търговският регистърът е все още блокиран. „За годините, в които действа регистъра, е имало проблеми, но никога не е имало прекъсване за толкова дълго време“, коментира той пред bTV тази сутрин.

Вече пети ден Търговският регистър към Агенцията по вписванията е недостъпен. Така на практика никой не може да регистрира ново дружество, да впише промени в управлението или собствеността на компания или дори да направи справка за бизнес партньорите си.

Вчера следобед Агенцията по вписванията съобщи, че причините за проблемите в Търговския регистър са изцяло технически, нямало злонамерена външна намеса, нито злоупотреба с данните в регистрите.

Според агенцията работата на регистъра на юридическите лица щяла да бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп. Справки за актуалното състояние на дружества щели да могат да бъдат извършвани още от 15 август (сряда).

„Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват. Всички останали регистри на Агенцията по вписванията работят с пълните си функционалности.“, се казва още в разпространеното прессъобщение.

Първоначално в петък от агенцията съобщиха, че достъпът до регистъра е блокиран поради технически проблеми, но се очаква те да бъдат отстранени в рамките на 8 часа. В неделя вечер информацията вече беше, че правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, МВР и ДАНС, а екипи на всички поддържащи компании, IT експерти от Агенцията по вписванията, както и от други държавни ведомства, работели денонощно в авариен режим. До момента обаче няма официално обяснение за причините за тежкото блокиране на регистъра и причините за това.

Според източници на „Капитал“ проблемът не е софтуерен, а хардуерен, но това не прави нещата да изглеждат по-малко опасни. Изданието напомня, че сървърите, на които се съхранява информацията, са разположени в неподходящи помещения с аргумент, че липсвали средства.

Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване, пише още „Капитал“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам