BG | EN

Не правете сделки докато Търговският регистър е блокиран, съветва адвокат

Адвокат Трифон Трифонов
Снимка: скрийншот BTV

Адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) посъветва днес бизнеса да не прави сделки докато Търговският регистърът е все още блокиран. „За годините, в които действа регистъра, е имало проблеми, но никога не е имало прекъсване за толкова дълго време“, коментира той пред bTV тази сутрин.

Вече пети ден Търговският регистър към Агенцията по вписванията е недостъпен. Така на практика никой не може да регистрира ново дружество, да впише промени в управлението или собствеността на компания или дори да направи справка за бизнес партньорите си.

Вчера следобед Агенцията по вписванията съобщи, че причините за проблемите в Търговския регистър са изцяло технически, нямало злонамерена външна намеса, нито злоупотреба с данните в регистрите.

Според агенцията работата на регистъра на юридическите лица щяла да бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп. Справки за актуалното състояние на дружества щели да могат да бъдат извършвани още от 15 август (сряда).

„Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват. Всички останали регистри на Агенцията по вписванията работят с пълните си функционалности.“, се казва още в разпространеното прессъобщение.

Първоначално в петък от агенцията съобщиха, че достъпът до регистъра е блокиран поради технически проблеми, но се очаква те да бъдат отстранени в рамките на 8 часа. В неделя вечер информацията вече беше, че правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, МВР и ДАНС, а екипи на всички поддържащи компании, IT експерти от Агенцията по вписванията, както и от други държавни ведомства, работели денонощно в авариен режим. До момента обаче няма официално обяснение за причините за тежкото блокиране на регистъра и причините за това.

Според източници на „Капитал“ проблемът не е софтуерен, а хардуерен, но това не прави нещата да изглеждат по-малко опасни. Изданието напомня, че сървърите, на които се съхранява информацията, са разположени в неподходящи помещения с аргумент, че липсвали средства.

Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване, пише още „Капитал“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Бившият кмет на район „Северен“ в Пловдив отива на съд за търговия с влияние

Окръжна прокуратура - Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бившия кмет на район "Северен" в града Ральо Ралев, съобщиха от държавното обвинение.

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част II

„На някой се даваше по 2, 5,10. Имаше и по 20 хиляди лева. И следователи, и прокурори и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Някой има болни роднини, друг има деца, и иска да израстне кариерно. Не всички са чисто корумпирани и боклуци. Имаше читави хора, които идваха със своите причини“.

Община Тервел подготвя обществена поръчка за подмяна на водопровод и асфалтиране

Общината е спечелила проект на стойност 1 570 343 лв. без ДДС, по общинската мярка на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.