Не, полицаите нямат права да удрят и ритат беззащитен човек!

Видеото, на което са запечатани кадри от полицейското насилие в Казанлък
Снимка: Скрийншот от „Пресс ТВ“

Случаят е като епизод от екшън. На 21 март, неделя, полицейски патрул се опитва да спре автомобил в Казанлък. Шофьорът не реагира на вдигната стоп палка. Започва преследване по улиците на града, с включените звукови и светлинни сигнализации на полицейските автомобили – забава в неделния ден за гражданите на Казанлък.

Гонката продължава около половин час

в рамките на града. Автомобилът навлиза в насрещното движение по околовръстното шосе с висока скорост и с риск да предизвика тежко пътно произшествие, после отново се връща в града. Изнервени, полицаите започват да стрелят по гумите на автомобила. Когато все пак успяват да го спрат, шофьорът излиза от колата и се опитва да избяга, но е заловен от униформените.

Кадри от любителско видео,

заснето от свидетел на случилото се и качено след това в YouTube, показват как полицаите ритат и удрят със стоп палката задържаният, който не оказва съпротива.

Видеото можете да гледате – тук

Единият от униформените, явно самозабравил се от гняв, нанася поредица от удари върху арестанта, чийто викове от болка изпълват тишината.

Разбира се, ръководството на областната дирекция на МВР няма друг полезен ход, освен да образува дисциплинарно производство срещу превишилите правата си полицаи, които са отстранени от работа до приключване на разследването срещу тях. В тяхна подкрепа вчера и днес пред полицейското управление в Казанлък излязоха стотина граждани, които оправдават полицейския произвол. С аргумента, че младият наркоман разигравал полицията отдавна. Питат се откъде има пари да сменя колите, които кара, както и да наема скъпо платен адвокат.

Старши комисар Стоян Стоянов – директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора потвърди пред „За истината“, че е разпоредил

проверка по случая.

На въпроса дали употребата на сила от страна на униформените не е прекомерна, полицейският шеф отговори, че дори и в състояние на афект, тези действията са неприемливи и в нарушения на правомощията им.

Задържаният 25 годишен мъж е шофирал без книжка(не за първи път) и под въздействието на наркотични вещества. Той е с криминално досие, съден и изтърпял присъда в затвор. И сега законът ще се стовари върху него с цялата си строгост, особено в условията на рецидив.

Важното в този инцидент, изваден от всекидневната полицейска хроника, е

поведението на тъй наречените служители на реда.

Със сигурност по отношение на действията им обществото е полярно разделено: едни ги осъждат категорично, други ги подкрепят, убедени, че няма друг начин властта да се справи с престъпността. Ще се намерят и такива, които да ни напомнят как в САЩ наказват неизпълнението на полицейски разпоредби и т.н.

Това, което предизвиква недоумение, е твърдението на старши комисар Стоянов, че разпореденото от него дисциплинарно производство ще продължи навярно дълго, докато излезе със заключение. Може би ще се наложи да бъде извършена и психологическа експертиза на

полицаите, действали като насилници

спрямо задържания мъж, който, подчертавам отново, не е оказвал съпротива.

Но видеото много ясно показва полицейския произвол. Тогава защо е необходимо дълго разследване? Може би, за да се забрави случаят и униформените да се разминат с леко наказание?

Тъй като то ще бъде наложено от директора на областната дирекция на МВР, очакваме да бъде равностойно по тежест на действията на неговите подчинени. В противен случай в обществото ще се засилва

чувството за безнаказаност

не само за персоните от горните етажи на властта, но и в редиците на тези, които са овластени да ни пазят, а не да бият.

Дори и когато сме погазили закона.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам