„Не може само да ръкопляскаме“ – Едно от най-разпознаваемите лица на „Има такъв народ“ в Шумен напуска партията

Снимка: Личен архив

Едно от най-разпознаваемите лица на „Има такъв народ“ (ИТН) в Шумен, кметът на с. Мадара Неделчо Неделчев, обяви, че напуска партията, която според него е изменила на твърдо заявените си позиции. 

Неделчев е един от активистите на ИТН в Шумен от самото й създаване, беше кандидат за народен представител на парламентарните изборите на 4 април и на 11 юли. Той е много известен сред гражданите заради успешната си инициатива да предизвика референдум в Мадара за отделяне от Шумен и присъединяване към община Каспичан, както и заради непрекъснатите си битки с общинския кмет Любомир Христов, когото се опитва да накара да отпусне самостоятелни бюджети на шуменските села. Затова на изборите на 4 април Неделчев направи силен мажоритарен резултат и се изкачи на второ място в листата на ИТН.

Сега, докато други се опитват да се прикрепят към партията-победител на изборите, Неделчев открито обяви пред “За истината”, че напуска партията, защото формацията на Слави Трифонов е излъгала очакванията и надеждите му. Според Неделчев, ръководството на ИТН гледа на членовете си като на публика, от която се очаква само да ръкопляска, но няма право на глас и на мнение. Основното му обвинение към ИТН обаче е, че партията е „изменила на твърдо заявените си позиции, че няма да работи със статуквото и с хора от статуквото“.

„Оказа се, че в нашата партия понятието статукво е разтегливо понятие“, коментира Неделчев и посочи конкретни примери. „Въпреки първоначалните декларации, при нас в ИТН има хора от това статукво – ГЕРБ, ДПС и БСП. Нещо повече, преливането на бивши активисти на ГЕРБ към ИТН продължава тихомълком. И се оказа, че сме в едни редици с хора, срещу които се борихме“, възмущава се Неделчев. 

Той недоумява и защо НДСВ, която участва в два кабинета заедно с ДПС, се смята за приемлива от ръководството на ИТН. „За мен Николай Василев е твърдо човек от статуквото, той е работил в две правителства с ДПС, той е отговорен за изграждането на държавната администрация, която по негово време се увеличава два пъти. А ние го предлагаме за премиер. И никой не ни обяснява защо“, коментира Неделчев.

На тези избори той беше шести в депутатската листа на ИТН и единствен от всички кандидати направи преференциална кампания, но имаше неприятности заради това още преди изборите. „Негласно ни бяха забранили да работим за преференции, въпреки че това е регламентирано в закона. По този начин пратията се опита да заобиколи Изборния кодекс, в който изрично е посочена възможност за преференциален вот“, заяви Неделчев. И подчерта: Нали видяхте, че никъде в България кандидатите на ИТН не правеха преференциални кампании. Дори самите листи не бяха популяризирани сред хората. Много шуменци, въпреки че ме познават, не знаеха, че съм кандидат за народен представител от ИТН!

„Аз държах на преференциалната кампания и съвсем коректно го заявих на областния председател още преди регистрациите на депутатските листи. Помолих го да не ме вписва в листата, ако няма да ни разрешат преференциална кампания. Те обаче ме включиха в бюлетината и аз възприех това като съгласие с моята теза. Но впоследствие се оказа, че изобщо не е така. Забелязах, че в публикациите на ИТН във Фейсбук умишлено ме пропускаха при снимките или не ме отбелязваха на събития, на които присъствам. А след първата ми публикация в медии, в която обявих, че се боря за преференции, прекъснаха всякакви контакти с мен, или ме гледаха накриво, ако се появя на предизборни срещи“, обяснява Неделчев.

Според него, преференциите са били забранени, за да няма пренареждане на листите и в парламента да влязат само избраните от ръководството хора от техния тесен кръг. „Опитвах се да ги оправдавам пред себе си, да си обяснявам това поведение с факта, че са нова партия. Но трудно можеш да оправдаеш високомерието към избирателите, към формации, които би трябвало да са ни партньори и дори към собствените членове“, казва Неделчев.

Той визира последната пресконференция на зам. председателя на ИТН Тошко Йорданов, която окончателно затвърдила решението му да напусне партията. Това беше капката, която преля чашата, възмущава се Неделчев. И обяснява кое от изявленията на Тошко Йорданов го е ядосало. „Един от журналистите попита: След като не сте оповестили намеренията си за правителство пред евентуалните си партньори, казахте ли ги поне пред партията си?. Ето, аз потвърждавам, че ние, членовете на ИТН, бяхме в абсолютно неведение какъв проектокабинет ще предложат и как ще го предложат. И ние като всички останали гледахме изявлението на Слави Трифонов по телевизията, за да разберем какво прави собствената ни партия“, заяви Неделчо Неделчев.

Но това е все още по-малкото зло, коментира кметът на Мадара. Той се възмутил от отговора на Тошко Йорданов на зададения въпрос. „От отговора на Йорданов се разбра, че в ИТН има два вида хора – политическо ръководство и експертен екип. А членовете на партията явно са някакво стадо, което трябва сляпо да вярва в политическото ръководство и в експертите, и да им ръкопляска. А, и да си плаща членския внос“, коментира с огорчение Неделчо Неделчев.

Той посочва, че след разочарованието от „Има такъв народ“ вече е приключил с партиите. „Край! Приключих с партиите! Влязох в ИТН, защото повярвах, че ще работим за законност, за откритост и прозрачност, за пряка демокрация, но не видях това по време на предизборната кампания в Шумен“, обяви Неделчев.

Той обаче не съжалява за дадената подкрепа към партията на Слави Трифонов: „Въпреки това считам, че Има такъв народ постигна една основна цел – да детронира Бойко Борисов. В този смисъл аз не съжалявам, че съм гласувал и подкрепил ИТН, но очевидно е, че повече не можем да очакваме. Време е за друго, но май ИТН няма да е носителят, а само запалката!“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам