BG | EN

Не можеш да се бориш с мафията, ако си бил назначен да я обслужваш

Бойко Борисов (вляво) и Иван Гешев
Колаж: За истината

Иван Гешев реагира предвидимо и оправда очакванията да отвърне на удара на Бойко Борисов.

Но изявлението му в Съдебната палата пред журналисти, издържано в театрална стилистика, е само началото на тази битка, която няма да бъде епична, но със сигурност ще завърши с фиаско за един от двамата. Или и за двамата.

А може би това е целта на тези, които съветват и Борисов, и Гешев едновременно –двамата да се (само)разобличат и обезвредят взаимно.

В тази битка ще паднат много маски

и ще се осветят лица и зависимости от Задкулисието и мафията, които в България са може би един и същи октопод, не са изключени куршуми в тила за едни и белезници за други. А може би просто това са едни фантазии. Но във всички случаи този двубой, който може да се окаже и многобой, ще бъде интересен. И полезен за изчистване на съдебната система от нейните зависимости. 

В изявлението си Иван Гешев спомена поименно някои лица, както той ги нарече. На първо място посочи Бойко Борисов, който му се обадил и му предложил място на дипломат или политическа кариера, за да се оттегли сам от поста си на главен прокурор. Лидерът на ГЕРБ правил намеци и за семейството на Гешев, какви точно самият той не каза нарочно, за да остави вероятно публиката да гадае. Защото Борисов може да е поставил нещата и в такъв контекст – че и за най-близките на гл. прокурор ще бъдат по-добри подобни перспективи, отколкото да живеят във вечен страх

дали следващият атентат няма да бъде успешен

Гешев не скри учудването си, че в кампанията срещу него се присъединява и ДПС – партията, която винаги се е чувствала уютно под чадъра на прокуратурата. Или поне нейните знакови лица като Ахмед Доган или Делян Пеевски. От съдебно преследване прокуратурата е спасявала и кметове в страната, които се вихрят като местни феодали и купуват гласове за ДПС в райони, в които няма етнически турци или мюсюлмани.

Най-много време в изявлението си Иван Гешев отдели на своя заместник Борислав Сарафов, който стана организатор на пуча срещу него в прокуратурата. Очевидно след обещания от тези, които кадруват в нея. От разказа на главния прокурор разбрахме, че върху апелативните прокурори в страната е оказван натиск да подпишат становище срещу началника си, както и че Сарафов не знаел кой е апелативният прокурор на Пловдив; чухме, че Гешев е провел десетки телефонни разговори от САЩ със свои подчинени и е разменил стотици СМС-и с други, някои от които са му обещали вярност, а други са се разкаяли заради слабостта си. И след като ни разкри подробности от планирания заговор завърши с думите: „Гордея се, че съм главен прокурор в една прокуратура, която функционира в името на закона!“.

Но след тази поанта, която е в пълен дисонанс с изреченото преди това от Иван Гешев, той изведнъж се сети, че е пропуснал да спомене и още нещо, а именно, че Сарафов се е опитал да разпореди

да бъде приключено делото „Барселона гейт“

Това дело, според главния прокурор е на специален надзор и няма да приключи по-рано от есента или края на тази година. „А аз“ – каза Гешев – „ще довърша мандата си!“

В потока от думи главният прокурор не подмина и медиите и техните зависимости като подхвърли, че интервюто на Силвия Великова с Б. Сарафов било уговорено от някого, името на когото Гешев спести.

Борислав Сарафов изригна след изявлението на своя началник и поиска оставката му с думите: „Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължение, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите. Никога не съм искал да се стигне до това“.

След президента Румен Радев, който нарече поисканото отстраняване на Гешев

закъсняло просветление и внезапен катарзис,

и зам. гл. прокурор Б.Сарафов заговори, че е „необходим дълбок катарзис“, както и че гнилото в прокуратурата трябва да се изреже. И поиска охрана от министъра на правосъдието, защото познавал добре Гешев и не искал да последва участта на убития военен прокурор Николай Колев. Което е без прецедент в историята на прокуратурата ни след 10 ноември 1989 г.

Кои са гнилите ябълки в прокуратурата, кой ще ги посочи и още по-важно – кой и как ще ги изчисти са интересни въпроси, но без отговори на този етап. Но че това няма да направи нито Иван Гешев, нито Борислав Сарафов е повече от ясно. Както е ясно, че и единият, и другият са част от порочното управление на българската прокуратура, обрасла в зависимости.

В изявлението си Иван Гешев определи атентата срещу себе си като опит за убийство. Тези непрекъснати въжделения на главния прокурор да се героизира и сравнява с Джовани Фалконе – италианският прокурор, взривен със съпругата си от мафията, са жалки. Защото той винаги ще остане марионетка, поставена на един от най-високите постове в държавата, не за да се бори с октопода, а за да обслужва интересите на Задкулисието.

Накрая, но не по-важност е фактът, че

Иван Гешев „обяви война“ на Бойко Борисов

точно в деня, в който президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел. И така новината, дошла от Съдебната палата и изявлението на главния прокурор измести другата по-важност.

По – важно е как ще се развие сюжетът в прокуратурата и във ВСС, особено ако правителство не бъде създадено и тежката политическа и междуинституционална криза се задълбочи.

Хубавото, ако можем да използваме тази дума в случая е, че от този сюжет изскачат престъпления, незаконни сговори между магистрати и политици, задържане на разследвания срещу лица от високите етажи на властта и други неща от кухнята на държавното обвинение, които главният прокурор и неговият заместник обявиха публично. Това е убийствено самопризнание затова колко дълбоко корумпирана е българската прокуратура и колко спешна е съдебната реформа, а не просто смяна на лицата и ролите в нея.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Де юре и де факто – кой ще е председател на новия Общински съвет в Стара Загора

Живко Тодоров започна четвъртия си мандат като кмет на Стара Загора с подновен и подмладен екип. Публично кметът обяви, че фрагментацията в новия общински съвет не го притеснява, защото това предполага по-голяма прозрачност и демократичност при вземането на решенията.

Борислав Сарафов бил доволен от разследването на случая „Дебора Михайлова“

„Прокуратурата тръгна лошо по това дело (за нападението над Дебора Михайлова в Стара Загора, бел. ред.), но се поправи“. Това е заявил изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по време на неофициален разговор между прокурори от цялата страна и ресорни журналисти.

Още анализи

Полет над кукувиче гнездо и логиката в политиката

В "лудницата" обикновено всичко е логично, ако се вникне в начина на мислене на пациентите. И понякога, както в "Полет над кукувичето гнездо" на Кен Киси или в "Пилето" на Уилям Уортън, пациентите се оказват по-здравомислещи и по-човечни, отколкото лекарите и надзирателите. Или пък просто се правят на луди.

Как МВР предсказа безредиците в София. И после ги улесни

"Вандалски и хулигански прояви, рушене на държавно, общинско и частно имущество и престъпления." Това не е описание на сблъсъците между протестиращите срещу Българския футболен съюз (БФС) привърженици и полицията по време на мача България - Унгария на 16 ноември в София. Това е официално предупреждение от МВР какво може да се случи, ако този мач се играе в столицата, отправено още на 31 октомври.

Има ли Западът жизнеспособна стратегия за Украйна

Днес европейците са изправени пред две много различни, но взаимно свързани войни, които застрашават не само сигурността на Европа, но и политическата идентичност на европейските общества. И в двете войни са въвлечени ядрени сили, и двете са от голямо символично значение.