„Не ме настъпвай по опашката“- как кметът на Шумен оттегли спорна идея за платени комисии

Кметът на Шумен Любомир Христов
Снимка: „Радиан“, архив

След атака от ляво и от дясно, кметът на Шумен Любомир Христов /ГЕРБ/ беше принуден да оттегли спорното си предложение за сформиране на платени комисии от чиновници и съветници, които да контролират харченето на 20-милионен общински заем, предназначен за асфалтиране на улици в областния град и в селата.

В комисиите, според замисъла на Христов, трябваше да влязат служители от неговата администрация, селски кметове и общински съветници, които трябваше да контролират строителните работи и да носят отговорност за „качественото и прозрачно изпълнение на ремонтите“, както е записано в докладната му до общинския съвет.

Без експертиза, но срещу заплащане

В състава на екипите, посочени от Христов, обаче, няма нито един пътен експерт, което поставя под въпрос капацитета им да контролират каквото и да е. Да не говорим, че по закон те нямат и такива правомощия. Освен всичко друго, контролиращите екипи на практика щяха да бъдат назначени, тъй като трябваше да получават възнаграждение, при това от средствата от самия заем.

Идеята на кмета срещна обществен отпор, а днес беше атакувана и на заседание на общинския съвет от групата на БСП и от бившия пиар на ГЕРБ Камен Андонов. Именно атаката на доскорошния му партиен говорител изнерви кмета. „Камене, много жалко, че точно ти искаш прозрачност, приятелю!

Не ме настъпвай по опашката!“

с това предупреждение кметът на Шумен се обърна към бившия пиар на ГЕРБ, който направи на пух и прах идеята за платените комисии.

„Остава дълбокото впечатление, че тези комисии ще бъдат само един жив щит, зад който кметът и администрацията ще се скрият, когато започнат да нарастват критиките към асфалтирането“, заяви Андонов и директно обвини кмета, че се „крие зад съветниците“ дори при обсъждането на въпроса в сесийна зала. „Ние искаме прозрачност /за харченето на 20-милионния заем, б.р/, но не под тази форма“, заяви Андонов. С което предизвика предупреждението „да не дърпа кмета за опашката“.

Андонов изтъкна, че

от подобни комисии не може да бъде търсена никаква отговорност, защото самите те са незаконни.

Според Закона за устройство на територията, участниците в строителството са изпълнителят, консултантът, надзорът, техническият ръководител, доставчикът, а общинските чиновници и общинските съветници не попадат в нито една от изброените категории, посочи бившият пиар на ГЕРБ и подчерта: По закон подобни общински комисии не могат да изпълняват функциите на строителен надзор! След което заключи, че в този си формат комисиите няма да свършат никаква работа и няма да гарантират обществения интерес, затова призова кмета да оттегли докладната си.

Как ГЕРБ изненадващо уволни шефа на пресцентъра си в Шумен тук

Левицата също атакува идеята на кмета Христов, определяйки я като „параван“. „Групата на БСП няма да подкрепи предложението на кмета, защото той се опитва да сложи параван и целият негатив от асфалтирането да бъде отнесен от съветниците!“, заяви председателят на групата Данаил Данчев. Той посочи, че в комисиите няма хора с експертни компетенции, които могат да контролират и да отговарят за строителството.

„Тези хора не участват в избора на изпълнител или в обществените поръчки, където са кризисните моменти, а само ще са параван“, заяви Данчев.

След тези изказвания кметът Любомир Христов обяви, че оттегля докладната си. Христов прехвърли топката към съветниците, като напомни, че преди 3-4 сесии точно те са поискали да има контрол върху харченето на 20-милионния заем и асфалтирането на улиците. „Ние знаехме, че ще предизвикаме такъв дебат в залата, точно затова написахме такава докладна, защото всички вие искате и после всеки се дърпа назад, когато трябва да носи отговорност“, обърна се кметът към съветниците. Той се оплака, че на заседания на постоянните комисии съветниците говорели, че парите за пътно строителство „се крадат“. „Казаха на комисии, че 50 % от пътното строителство се крадат. Кой ги краде, администрацията ли? Ами елате ни контролирайте!“, обърна се ядосано кметът към съветниците. Но в крайна сметка оттегли докладната си.

Община Шумен вече подписа договор за теглена на 20 милиона лева кредит от Д банк. От тях 16 милиона са предвидени за асфалтиране в града, останалите 4 милиона са за ремонта на улици по селата. Предстои общината да избере фирмата – изпълнител

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам