BG | EN

Не кмете, тютюневият град не е на пловдивчани! Ето на кого е…

Снимки: „Под тепето“

„За истината“ публикува текст на Ивайло Дернев от „Под тепето

„Тютюневият град принадлежи на пловдивчани, а не на едно семейство”. Това изтърси преди дни кметът Здравко Димитров и даде повод за размисъл с второ изречение след първото: „Кой както иска да го тълкува…”.

„Под тепето“ се опита да провокира градоначалника да навлезе в казуса със събарянето на красива, вековна, здрава сграда на бул. „Христо Ботев” 51, но изкопчи само това нелепо обяснение.

Тълкувание на думите на кмета не е нужно. Защото няма смисъл. От събитията в тази градска зона в последните десет години се разбра, че тя не е на пловдивчани, а на наследници, приватизатори и прекупвачи. Фактите казват всичко.

И те, кмете, заявяват- не, тютюневият град не принадлежи на гражданите.

Той принадлежи на „семейство” инвеститори, с част от които вие сте си твърде близък. Инвеститори, които явно са решили да преправят тази историческа градска зона в нов квартал за живеене, по техен стил и маниер, естетическа гледна точка, а май и по техни правила. Принадлежи и на няколко семейства наследници. С две думи- не сте прав в нито едно от това свое нелепо за кмет на Европейска столица на културата изречение- тютюневият град не е на пловдивчани, те само наблюдават как той чезне пред очите им. И да, той е семейна собственост.

Та, какви са фактите…

На кого всъщност е тютюневият град? Само преди около седмица от общината, и от НИНКН изпратиха уведомления на всички заинтересовани лица, собственици на имоти, за които в Министерството на културата върви процес по изготвяне на заключителна оценка и режими за опазване на недвижими културни ценности. От двете институции са информирали собствениците, че имат 7-дневен срок за предоставяне на възможност да се запознаят с документите по преписката и да изразят становище, включително да направят писмени искания или възражения във връзка със започнатото производство.

Процедурата върви за общо 12 сгради в тютюневия град, 6 от които са на финала й. За тях общината е информирала няколко дружества и семейства-  печално известната покрай пожара в тютюневия град Р.И.П.А. на италианските братя Каральо, „Нордикс-инвест” с наследник Владимир Ботушаров, ВИБКОМ и свързаната с нея фамилия Каймаканови- Елена, Наталия, Йордан Каймаканови са уведомени и лично, поотделно. Същото се отнася и за фамилия Найденови- Милена, Божидар, Александър, Мария, Георги, Екатерина и Петър. Уведомени са и Галакси Инвестмънт Груп, свързани с Винпром Пещера. За процедури в имота им са уведомени и няколкото еврейски фамилии, собственици на Тотал Спорт.

Всички тези лица и дружества собственици на въпросните 6 сгради, за които процедурите са на финал в НИНКН. В уведомленията от двете институции обаче има разминаване на имена, както и вероятни технически грешки в адреси. На става ясно например коя сграда точно притежават фамилия Найденови.

Но ето кои са сградите:

ГАЛЕРО

Една от сградите е складът на ул. „Екзарх Йосиф”, който бе подслонил фондация „Пловдив 2019” и продължава да подслонява оркестъра на пловдивската опера за репетиционния им процес. Бившият мебелен магазин „Галеро” е собственост на „Нордикс Инвест” и наследника на компанията Владимир Ботушаров. Сградата е перфектно реставрирана и е една от малкото, която живее пълноценно в момента в тази градска зона.

ТОТАЛ СПОРТ

Уведомени за процедурата са и собствениците на сградата срещу тази на бившия мебелен магазин Галеро- Тотал спорт, на ъгъла на „Екзарх Йосиф” с „Г.М.Димитров”. Складът е на няколко еврейски фамилии, които не живеят в България. Тотал спорт е другият добър пример- перфектно реставриран и жив склад, който задава ясна формула как една такава историческа сграда може да бъде добре стопанисвана, и в същото време в нея да се прави дългосрочен бизнес, без да бъде събаряна или надграждана заради максимално РЗП и колкото се може повече жилищни и търговски площи.

ПЕРЛАТА КУДОГЛУ

Уведомени за процедурата са и собствениците на перлата на тютюневия град- складът на Кудоглу на ул. „Капитан Андреев” и „Г.М.Димитров”, която горя в голяма огнена стихия преди 6 години.

Става въпрос за дружеството Р.И.П.А. на Рикардо и Паоло Каральо, с управител Пиетро Луиджи Гия- бивш почетен консул на Италия.

Красивата сграда в момента е укрепена и обезопасена, а за проекта на италианците, който ще запази фасадите, има издадено строително разрешение.

Те са собственици и на другия горял красив склад, на „Екзарх Йосиф” и „Иван Вазов”, за който също върви процедура.

ТЮТЮНЕВА ФАБРИКА РОДОПИ

Процедурата върви и за бившата тютюнева фабрика Родопи на ул. „Кирил Христов”. Там собственикът е ясен- Галакси инвестмънт груп, свързана с Винпром Пещера. Компанията доскоро бе хегемон като собственост в Тютюневия град, но продаде старата централа на Родопи срещу библиотека „Иван Вазов” на собствениците на „Деликатес 2- Житница”, които в момента реализират проекта си- корнизите на сградата са съборени, тъй като е планирано надграждане.

„Галакси Инвестмънт груп” са собственици и на свързаните с фабрика Родопи две помощни сгради- тази на гърба на Галеро и онази, която горя при пожара преди шест години.

СКЛАДЪТ НА „ИВАН ВАЗОВ”

Има странно документално разминаване в административните адреси на уведомленията на общината и НИНКН за тютюнев склад на „Иван Вазов”, за който върви процедурата в Министерството на културата. В тях се визира административен адрес под №31, на който се намира отдавна новопостроената Верона Резидънс срещу библиотеката. Най-вероятно е допусната техническа грешка и става въпрос за склада на ъгъла на „Иван Вазов” и „Екзарх Йосиф”, който бе собственост на фамилия Каймаканови и за който има издадено строително разрешение. Неслучайно Каймаканови са информирани в самата процедура.

Странното в случая е, че общината уведомява фамилията на бившия областен управител от ДПС от времето на кабинета Орешарски и разпоредител с наследството на „Юрий Гагарин” Венцислав Каймаканов, за вървящата процедура, а НИНКН не го прави, което значи, че двете институции разполагат с различна информация и данни от регистрите. И че не комуникират по между си.

ВЗРИВООПАСНАТА ПОЛОВИН ДУЗИНА

Освен гореописаните шест сгради, от НИНКН са уведомили собствениците на още 6 склада, че са в процес на изготвяне на предварителна оценка по реда на Закона за културното наследство за единични паметници на културата и временни режими за опазването им.

ОДРИН 8

Един от складовете е този, от който започна цялата драма в тютюневия град преди 7 години- сградата на Ориент Табако на „Одрин” 8.

За процедурата е уведомен  управителят на фирмата „Одрин 8” Георги Бранеков, който бе подсъдим за събарянето на сградата.

Към момента дружеството е задължено да укрепи и възстанови знаковата сграда. Нещо, което не се случва.

ОТНОВО ТЮТЮНЕВА ФАБРИКА РОДОПИ

Във втората дузина попадат двете помощни сгради към тютюнева фабрика Родопи, собственост отново на Галакси Инвестмънт груп- складът на ъгъла на ул. „Кирил Христов” и „Г.М.Димитров” и горелият склад, отново на „Г.М.Димитров”, срещу Тотал спорт.

ОТНОВО УЛ. „ОДРИН”

Другият оцелял бивш тютюнев склад на ул. „Одрин” също е влязъл в процедура. Става въпрос за сградата срещу фитнес „Пулс”. По документите можем да предположим, че тя е собственост отново на Галакси Инвестмънт Груп.

И ЧЕРЕШКАТА

Другият склад, за който НИНКН са изпратили уведомление на собствениците, че върви процедура за даване на защитен статут, е този на „Христо Ботев” 51, който се разрушава вече цяла седмица. До решението на Специализирания експертен съвет, който ще заседава в четвъртък, сградата вероятно ще бъде наполовина съборена. Или нацяло.

Там уведомлението е пратено до представителя на Кепитъл Холдинг Груп- Веселин Чипев. Акционерното дружество закупува имота в края на декември миналата година от продавачите Цветелина Георгиева, Антон Бозев, Георги Луков, Анна Хавова, Златка Бозева и Виктория Линдгрен.

Георги Луков е свързан с Галакси Инвестмънт Груп през управителя на дружеството Константин Бояджиев чрез няколко дружества. С тази продажба големите семейства на Галакси Инвестмънт Груп и Кепитъл Холдинг груп стават една голяма фамилия.

Ето какво е имал предвид вероятно кметът, но е направил лапсус. Тютюневият град всъщност е на едно семейство, но свързано финансово, бизнес и тютюнево покрай разпарчетостването на Булгартабак А пловдивчани нямат нищо общо с онова, което се случва и ще се случи в сърцето на града им- то не е тяхно, на едрия бизнес и яките връзки е.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ ПО ТЕМАТА!

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините