„Не знам дали е саботаж“ – фирми в Делиормана бавят снабдяването с дърва за огрев

Илюстративна снимка: Емилия Димитрова – Данкова

Фирми в Делиормана бавят дърводобива и и затрудняват снабдяването на населението с дърва за огрев с различни оправдания – голям брой работници болни от Covid-19, с различни неразположения или на гроздобер във Франция.

„Твърдят, че не могат да секат и да си изпълняват заявките заради липса на хора. Ето, тази сутрин от една фирма ми заявиха, че няма да работят, защото секачите им били с разстроени стомаси“, обяснява Рина Димитрова, временно изпълняващ длъжността директор на държавното ловно стопанство „Паламара“.

Стопанството осигурява с дърва за огрев на населението в 4 общини и общо 60 населени места в Делиормана. Към момента обаче, планът за дърводобива е изпълнен само 69 %, значително по-слабо в сравнение с предходната година, когато също имаше коронавирус.

„С дърводобива сме много зле. Има забавяне, защото

имаме огромни проблем с фирмите,

с които сме сключили договори за добив на дървесина. Те просто не секат и не си спазват графиците“, казва Рина Димитрова, когато посещаваме „Паламара“ в края на седмицата. 

Няколко дни преди това изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев написа във Фейсбук, че на различни места в страната

някои фирми умишлено бавят дърводобива

и ги заподозря в саботаж с цел да се създаде напрежение преди изборите. Дунчев дори призова да му се изпращат сигнали за всеки конкретен случай.

„Не знам дали е саботаж, но е факт, че и седемте фирми, с които имаме сключени договори, изостават от графиците си“, заявява Димитрова в отговор на въпроса дали вижда умисъл в бавенето на сечта. 

Всички фирми, с които „Паламара“ има договори за дърводобив са от района: „Неша“ от с. Загориче, „Еколес“ от Венец, „Лестранс“ – с. Долина, „Агролес“ – с. Красен дол, „Балканлес“ – Никола Козлево, „Акация Трейд“ – Хитрино и „Дуйгу“ – с. Дренци. Договорите с тях са сключени от предишното ръководство на горското стопанство, когато шеф на борда на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ – „шапката“ на „Паламара“, беше

небезизвестният местен бизнесмен и политик Бейзат Яхя. 

Димитрова казва, че всеки ден води разговори със седеемте фирми и настоява да си изпълняват графиците за добив. „Обясняват ми забавянето с най-различни причини, най-често, че нямат работници. Оправдават се с ковид-пандемията. А ние сме между чука и наковалнята, между местното население и фирмите. Кметовете се сърдят на нас, хората си чакат дървата“, оплаква се временната директорка на „Паламара“. 

Тя признава, че в случая

„може да има и политика,

защото всичко в държавата е политизирано“. В тази връзка Рина Димитрова съобщава още един факт – че за последните две седмици изненадващо са получили нови списъци от местните кметове за доставка на големи количества дърва.

„Изведнъж кметовете ни представиха заявки за 3 600 кубика. При това ги струпаха само в рамките на последните две седмици!“, казва Димитрова. Тя недоумява защо селските кметове са се сетили чак в края на октомври да дават такива големи заявки. „Цяло лятно сме работили. До момента сме закарали на местното население около 8 хил. кубика дърва. И изведнъж за броени дни ни дават заявки за още 3 600 кубика, при това когато времето се влоши“, казва директорката на „Паламара“.

По принцип държавното стопанство изпраща писма на кметовете още в началото на годината и те си знаят, че трябва да направят списъци на хората, които искат държа за огрев. „Изпращахме им периодично писма да им напомним, че още май-юни трябва да си представят списъците. Но това не беше направено. Списъците започнаха да идват едва през последните два месеца“, обяснява Димитрова. 

Спрели сме доставките към заводите, уверява директорката на Паламара. „Бяхме упрекнати от някои селски кметове, че работим за заводите. Отговорих им, че за заводите караме тънка липа и им предложих да доставим и на населението, ако някой иска такава дървесина. Никой до този момент не пожела“, казва Димитрова. През последната седмица обаче някои села се съгласили да вземат акация, макар че досега не харесвали и нея. 

На въпрос

какви санкции се налагат на фирмите заради забавения дърводобив,

директорката на „Паламара“ казва, че засега им отправя само писма, макар че има право директно да им прекрати договорите. „Знам, че на други места в страната им прекратяват договорите. Но ако направим това, ще забавим доставките за хората още повече“, обяснява Димитрова. 

Тя е временно изпълняваща длъжността директор и пое стопанството след Гюнай Кадиров, който изненадващо беше освободен от поста в края на октомври, само три месеца след като беше назначен от новото ръководство на СИДП. За краткото си време на поста, Кадиров осветли неизгодния договор за наем, сключен от предишното ръководство. Оказа се, че стопанството, което преди 2 години продаде собствените си офиси, сега плаща двойно по-висок наем от пазарните цени за административната си сграда в центъра на Венец. Кадиров се опита да освободи от длъжност и заместник-директора на „Паламара“ Илтер Бейзатов, но така и не успя да му връчи заповедта, тъй като

Бейзатов е в отпуск заради участието си в предизборната кампания. 

Гюнай Кадиров е освободен заради неспазване на инструкция за добитите количества дърва, които е трябвало да не се продават на фирми, а приоритетно да се разпределят за нуждите на местното население преди зимния сезон. Това съобщи вчера „Дневник“, цитирайки пресслужбата на ресорното Министерство на земеделието, храните и горите, което е принципал на СИДП. В аргументацията на земеделското министерство за уволнението на Кадиров се цитира разпореждане на настоящия директор на СИДП инж. Ради Иванов, пише изданието.

„Поради това решение на Кадиров 800 домакинства от общините Венец, Хитрино, Никола Козлево и Каолиново към момента не са получили заявените от тях дърва и ще посрещнат първите зимни дни без дърва за огрев. В момента от стопанството се опитват да наваксат закъснението, но с влошаване на времето ще се забави добивът и от там и снабдяването на хората“, допълва пресслужбата на земеделското министерство.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам