BG | EN

„Не виждам работещи органи“. Как се проверява сигнал срещу служителка на Гешев за заплаха с пистолет

Бетина Жотева Снимка: Mediapool

За истината публикува текст на Борис Митов от „Свободна Европа“.

Игра на карти в петък вечер провокира съседски конфликт и приключва с подаване на сигнал за заплаха с пистолет. Три месеца по-късно хората, които са се оплакали, още не са потърсени от прокуратурата. Те си обясняват това с поста на съседката, обект на сигнала. Тя работи в пресцентъра на Иван Гешев.

Петък вечер, малко преди полунощ. Един и същ патрул на Първо районно полицейско управление (РПУ) в София е изпратен на един и същ адрес в рамките на около половин час. Първия път – заради оплакване от вдигане на шум, а втория път – заради сигнал за заплаха с пистолет.

Става въпрос за междусъседски конфликт, който тлее от години и е белязан от нееднократни обаждания в полицията. Макар тази история да напомня на много други, включително на завършилите фатално скорошни случаи с убитите от техни съседи в София Иво Андреев и Иван Владимиров-Нав, в нея има нещо необичайно.

Централен образ в този сюжет е бившата председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) и настояща служителка в пресцентъра на прокуратурата Бетина Жотева.

Двама души твърдят, че са били заплашени от нея с насочен към тях пистолет, а други трима казват, че са я чули да произнася закана, че ще ги застреля, ако още веднъж подадат сигнал срещу нея в полицията.

Жотева пък отговаря, че от години е тормозена с шум от горния апартамент и отрича да е заплашвала когото и да било. Определя подадения срещу нея сигнал като „изключително гнусна и долнопробна работа“ и отказва да коментира по-подробно.

На този фон Софийската районна прокуратура (СРП), която е сезирана по случая още в началото на декември, вече трети месец не е потърсила нито подателите на жалбата, нито посочените в нея свидетели. А те си обясняват това с работата на Жотева, която са виждали да се появява публично с главния прокурор Иван Гешев.

Бившата председателка на СЕМ беше назначена в пресцентъра на държавното обвинение миналата пролет, след като председателстваната от Гешев Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет размести щатове и откри нов отдел в Администрацията на главния прокурор.

Законно оръжие и предупредителни протоколи

Свободна Европа отправи писмено запитване до СРП – дали по случая е била извършена проверка и, евентуално, какво е установила тя. Десетина дни по-късно липсва официален отговор.

Пресцентърът на МВР обаче потвърди пред Свободна Европа, че на 25 ноември 2022 г., след 23:00 часа, в намиращ се близо до Първо РПУ блок на бул. „Шипченски проход“ два пъти е бил изпратен полицейски екип. Той е реагирал на сигнали за нарушаване на нощната тишина и за заплаха с пистолет.

По информация на вътрешното министерство при второто си посещение униформените са снели обяснения от хората, подали сигналите, както и от живеещата в долния апартамент Бетина Жотева.

Съставени са предупредителни протоколи [да не нарушават закона и реда] на двете страни и е направена справка дали Жотева притежава пистолет. Резултатът от нея е, че на нейно име е регистрирано „късо огнестрелно оръжие“, уточниха от пресцентъра на МВР.

Впоследствие случаят е докладван на прокуратурата, а тя е отправила към полицията указания за събиране на допълнителни данни, които са предадени на 25 януари тази година. С това действията от страна на вътрешното министерство се изчерпват.

Справка в онлайн търсачката на прокуратурата по номера на сигнала в СРП.
Справка в онлайн търсачката на прокуратурата по номера на сигнала в СРП.

При проверка на номера на подадения в СРП сигнал в електронната търсачка в сайта на прокуратурата се изписва, че се очакват „материали от друг орган за решаване на преписката“.

Освен това става ясно, че нейният срок е бил удължен от административната ръководителка на районната прокуратура Невена Зартова. Според Закона за съдебната власт обичайният срок на прокурорските проверки е един месец.

„Бих искал да обърнете нужното внимание“

Податели на сигнала срещу Жотева са Борис Ненчев и Христо Спиртов. Те твърдят, че на 25 ноември вечерта са отишли с още един свой приятел в апартамента на Васил Димитров, за да играят карти. Жилището се намира точно над това на бившата председателка на СЕМ. По-късно към четиримата се присъединява и съпругата на Димитров.

„Г-жа Жотева, също като убиеца на Иван Владимиров, насочи пистолет към лицето ми, но за разлика от него, и за голямо мое щастие, не натисна спусъка. Бих искал да обърнете нужното внимание на този инцидент, тъй като съществуваше реална възможност и той да има смъртоносен завършек“, пише Ненчев в свой имейл до редакцията на Свободна Европа, подписан и от Христо Спиртов.

След това се съгласява на среща, за да разкаже на живо своята версия за случилото се. По думите му конфликтът в онази вечер е започнал минути след 23:00 часа, когато от апартамента на Жотева е започнало продължително чукане с тъп предмет по тръбите на парното.

Събралите се приятели са решили да слязат и да позвънят на вратата ѝ, за да разберат какво става, но тя не е отворила. Тогава те са се обадили на спешния телефон 112 и са подали сигнал за вдигане на шум. Малко по-късно на тяхната входна врата е започнало да се тропа. Отворил е Ненчев, а Спиртов го е придружавал.

„Пред нас стоеше Бетина Жотева с изпънати ръце, с които държеше насочен към нас пистолет. Каза ни: „Ако още веднъж ми викнете полиция, ще ви гръмна, селяни, нещастници…“ Тогава затворих вратата, защото няма какво да разговарям с човек, насочил пистолет към мен“, каза Ненчев пред Свободна Европа.

Следва вторият сигнал на 112, след който пристига същият полицейски патрул. Разпознава ги съпругата на Димитров, която, прибирайки се, се е качила с униформените в асансьора при предното им идване.

„Казахме, че е имало заплаха с пистолет. Единият полицай дойде при нас, а другият слезе на десетия етаж. Ние не знаем какво се е случило долу, защото писахме обяснения на горния етаж. След това полицаите си тръгнаха“, добави Ненчев на 20 февруари.

Той и Спиртов подават и сигнал в СРП на 2 декември 2022 г., по който обаче не знаят да има движение: „Няма реакция, никой не се е свързал с нас. Аз не живея там, но ако бях там, щях да съм притеснен.“

„Как се работи, не е ясно“

Съседът на Жотева Васил Димитров също се съгласи да разговаря със Свободна Европа. Двамата със съпругата му са лекари и имат 8-годишно дете. Живеят в този апартамент под наем от години. По думите му проблемите със съседката от долния етаж са започнали скоро след нанасянето им.

Димитров разказва, че Жотева често се оплаква от шум от неговия апартамент, включително и от това, че детето му свири на пиано. През годините са подавани сигнали до полицията и от двете страни. Но никога досега не е имало оплакване за заплаха с пистолет.

„Очаквах прокуратурата все пак да предприеме някакво действие, да се разбере дали г-жа Жотева притежава законно оръжие и да знам дали мога да спя спокойно или да очаквам, че някой ден някой може да ме пресрещне във входа с пистолет“, коментира той пред Свободна Европа.

Както и Ненчев, Димитров уточнява, че до момента никой от държавното обвинение не е търсил някого от присъстващите в жилището му на 25 ноември вечерта.

„Нищо не сме получили като обратна връзка. Доколкото гледам в сайта на прокуратурата, уж се работи по случая, но как се работи, не е ясно – при положение че не е разпитан никой от свидетелите“, добави той на 21 февруари.

По думите на Димитров жена му е притеснена, „тъй като прокуратурата не е взела никакво отношение и би могло да има ответно действие от г-жа Жотева“.

„Не виждам работещи органи. Ако това се случва, защото тя има някакви обществени позиции, донякъде е разбираемо, но същевременно е изключително грозно и говори зле за нашите органи и правосъдна система“, обобщава лекарят.

„Едни пияни и дрогирани съседи“

Макар Софийската районна прокуратура да не изпрати отговор на запитването от Свободна Европа, няколко часа след неговото изпращане, Бетина Жотева сама се обади по телефона. Тя описа случая като „съседски драми, които датират от години“.

„Тази драма беше декември с едни пияни и дрогирани съседи, с които целият блок има проблеми и не знаех, че има жалба“, добави служителката на Гешев, след което отрече да е заплашвала някого с пистолет.

Жотева потвърди единствено, че в онази вечер съседите ѝ отгоре действително са извикали полиция, след като тя е започнала да чука по парното с „чук за пържоли“. По думите ѝ причината за това нейно поведение е била, че в горния апартамент е имало „поредното джамборе – пияни реват, събарят столове, бутилки“.

„Там горе някой свири на пиано, денонощен тормоз е това. Не ми се отваря тази тема колко пъти съм подавала сигнали за шум до полицията. Понеже се уморих да подавам сигнали, почнах да чукам с един чук за пържоли по парното“, добави Жотева в телефонен разговор на 14 февруари.

Свободна Европа я потърси за коментар осем дни по-късно, след като получи потвърждение от МВР, че тя притежава законно оръжие.

„Нищо няма да коментирам, нито съседите, нито прокуратурата, нито каквото и да е било. За мен това е изключително гнусна и долнопробна работа и не смятам изобщо да се занимавам с нея“, каза бившата председателка на СЕМ по телефона на 22 февруари.

Жотева добави единствено, че смята да изчака какво ще ѝ „кажат властите по въпроса“.

След публикуването на текста Васил Димитров съобщи пред Свободна Европа, че приятелят му Христо Спиртов е получил обаждане от прокуратурата на 22 февруари и е бил поканен да даде свидетелски показания. По-късно на 23 февруари Борис Ненчев съобщи, че също е бил повикан на разпит.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Борис Митовhttp://www.svobodnaevropa.bg
Борис Митов е съдебно-криминален репортер от над 10 години. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които Българската телеграфна агенция, вестник „Сега“ и сайта „Медиапул“.

Още от автора

Ще иска ли изобщо някой да бори корупцията след изборите

Корупцията е най-големият проблем за българите, показват серия от проучвания. Въпреки това темата не е основна в кампанията за поредните предсрочни парламентарни избори, които ще са на 9 юни. От резултатите обаче зависи дали изобщо ще има стъпки срещу корупцията или всичко ще си остане постарому.

„И в двата варианта е неправилно“. Защо тайната среща между Коцев и Сарафов е проблем

Главен секретар на МВР говори с главен прокурор. Какъв е проблемът? Проблемът настъпва, когато първият може да се окаже потенциален обвиняем, но вторият му съдейства да остане само свидетел. Престъплението е хипотетично, но ситуацията е реална. И тя не изглежда добре, откъдето и да я погледне човек.

„Сериозна сянка“. Как Калин Стоянов се оказа проблем за ПП-ДБ, но не и за ГЕРБ и ДПС

Какъв е проблемът с вътрешния министър Калин Стоянов? ГЕРБ и ПП-ДБ имат полярни мнения за него. Името му се обсъждаше в преговорите за ротация в правителството и все беше пречка за разбирателство. Сега, когато предстои служебен кабинет, Стоянов е единственият, който се обсъжда публично за министър.

Още анализи

Нагледахме се на сериали за опазване на статуквото от епохата „Цацаров – Гешев“

Зpитeли cмe нa гpaндиoзeн ĸpими cepиaл, cyпep пpoдyĸция, c yчacтиeтo нa знaĸoви фигypи нa бългapcĸaтa пoлитичecĸa cцeнa, c пoддъpжaщaтa poля нa пpoĸypopи, пoлицeйcĸи шeфoвe и нa oxpaнитeлнитe cлyжби.

Колко проруски депутати ще изпрати България в Брюксел

Предстоящите избори за Европейски парламент са белязани от опасения за увеличаващата се подкрепа към крайното дясно. Често пъти това са и формации, които открито подкрепят Русия. Колко проруски евродепутати ще изпрати България?

Такива са нравите и правилата в милиционерска република България

Запис след запис - разкриващ вътрешните диалози на една политическа партия - ПП. Като граждани ние отдавна нямаме илюзии, но слава Богу, все още не сме си загубили акъла напълно, та да бъдем управлявани от оперативните мероприятия на знайни и незнайни милиционери.