BG | EN

Нефтените утайници отново са причина за неприятни миризми във въздуха в Бургас

Снимка: Петя Михова

Стари нефтени утайници са станали причина за неприятни миризми, за които жителите на Бургас сигнализираха в часовете от 06:45 до 09:23 тази сутрин, съобщи Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Сигналите за неприятни миризми на нефтени продукти са постъпили тази сутрин на тел. 112 и в Община Бургас. Проверка на бургаската екоинспекция е установила, че причината отново са старите нефтени утайници. 

Сигналите са подадени предимно от кварталите „Долно Езерово“ и „Лозово“, както и от комплексите „Славейков“ и „Възраждане“. След като тези места са обходени от експерите, никъде не е установено превишаване на нормите. „Установена е наистина една силна миризма. Поради тази причина колегите извършиха проверка и на територията на нефтопреработвателния завод, тъй като основно е миришело на нефтопродукти. Там е установено от газ детекторите в инсталациите, че няма изпускане в атмосферата”, обясни директорът на бургаската екоинпсекция Тонка Атанасова.

Тя допълни, че много силна миризма на нефтопродукти се е усещала в района на старите нефтени утайници. „Било е безветрие с високи температури и колегите са на мнение, че основният източник са старите екологични щети“, поясни Атанасова. Човек, който е подал сигнал от района на „Долно Езерово” е обяснил, че този път е усещал и залютяване на очите. „Ще позиционираме станцията до дома му, за да направим по-качествен контрол”, посочи тя.

Това показват данните от Мобилната лаборатория за контрол на качеството на въздуха в Бургас

В момента дейности по преработка на стари екологични щети не се извършват, се посочва в съобщението на сайта на РИОСВ – Бургас. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините