BG | EN

Шофьорът, убил балетист от варненската опера на пешеходна пътека, получи 6 години затвор

Снимка: pixabay.com

Присъдата на 25-годишния Петър Здравков е постановена днес от Варненския окръжен съд, съобщи пресцентърът на прокуратурата. 

Неправоспособният водач, причинил, шофирайки с висока скорост, смъртта на балетиста от варненската опера на пешеходна пътека и избягал от местопроизшествието, получи ефективна присъда от 6 години затвор. 

До това наказание се е стигнало, след като подсъдимият е признал вината си и е поискал делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Така за причинената смърт на балетиста от варненската опера – 38-годишния Мартин Чикалов, от неправоспособния водач Петър, шофирал с превишена скорост на оживен варненски булевард, съдът е определил наказание 9 години лишаване от свобода, но след редукция заради признатата вина наказанието му е било намалено с една трета и Петър Здравков ще търпи наказание от 6 години затвор, се разбира от съобщението на прокуратурата.

В обвинителната си пледоария представителят на Окръжната прокуратура е поискал съдът да определи наказание над средния размер за престъплението по член 343, ал. 3, буква „б“ от НК след редукцията. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години. Прокурорът припомнил, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след пътно-транспортното произшествие е избягал и се е укрил.

Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. „Приморски“ на 10 септември вечерта, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко,така и за далечно разстояние. 

След пътно-транспортното произшествие Петър е напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си на 10 септември тази година, където е бил адресно регистриран. Обявен е бил за общодържавно издирване. Една на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Живеещите там, обаче,  не познавали подсъдимия Петър. Съседите от адреса на родителите му го описали като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван с актове за административни нарушения.

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър Здравков. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества, посочват още от прокуратурата. Смъртта на Мартин е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините