BG | EN

Неправоспособният водач, причинил смъртта на пешеходец във Варна, е шофирал по оживен булевард със 114,6 км в час

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Неправоспособният водач, който на 10 септември т.г. причини смъртта на балетист от варненската опера, пресичащ пешеходна пътека на централен градски булевард, е шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час в оживен район по бул. „Приморски“, а в момента на удара скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Подсъдимият никога не е притежавал шофьорска книжка и за това е бил санкциониран. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко, така и за далечно разстояние. Това е записано в обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна по тежкия пътен инцидент, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

С постановление на варненската окръжна прокуратура 25-годишният Петър Здравков, който като неправоспособен водач на автомобил с висока скорост е причинил смъртта на балетиста от варненската опера 38-годишния Мартин Чикалов и избягал от местопроизшествието е предаден на съда. Междувременно днес състав на Варненския апелативен съд е потвърдил определението на първата съдебна инстанция, която взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 25-годишния Петър.

След пътно-транспортното произшествие Петър е напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си на 10 септември, където е бил адресно регистриран, и е бил обявен за общодържавно издирване. Една на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Живеещите там не познават подсъдимия Петър. Според информацията на прокуратурата, съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен.

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър Здравков, се разбира още от съобщението на прокуратурата.

В хода на разследването за извършено престъпление по член 343, ал. 3, буква „б“ от НК подсъдимият се е възползвал от правото си да не дава показания.

Предстои делото срещу 25-годишния водач да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако вината му бъде призната от съда, наказанието за извършеното престъпление е лишаване от свобода от 3 до 15 години, пояснавт от пресцентъра на държавното обвинение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините