Неправителствени организации отказват да участват в избора на шеф на Антикорупционната комисия

Кандидатурата на настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на януари, за шеф на КПКОНПИ бе издигната от управляващите в средата на ноември.
Снимка: prb.bg

Неправителствени организации отказват да участват в процедурата по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) като изпращат становища и задават въпроси. Пет организации с нестопанска цел изпратиха отворено писмо, с което отказват да легитимират „опорочената парламентарна процедура“ за избора на шеф на антикорупционната комисия.

„Заставаме зад убеждението, че изпращането на становища и въпроси към кандидатите ще доведе единствено до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура. Не желаем да допринасяме за обезсмислянето на един иначе демократичен инструмент, какъвто е участието чрез становища и въпроси от представители на гражданското общество в процедурата по избор на председател на КПКОНПИ“, посочват неправителствените организации.

Те определят като недопустима и граничеща с абсурда, ситуацията, в която „действащ главен прокурор обикаля парламентарните групи, за да събира депутатска подкрепа за своята номинация за ръководител на орган на изпълнителната власт“.

Според гражданските организации, обстоятелствата около процедурата за избора на председател на КПКОНПИ поставят сянка на съмнение за неясни, поне за широката общественост, договорки, чрез предварителното й обвързване с процедурата за избор на главен прокурор.

Писмото е подписано от „Антикорупционен фонд“, „Български адвокати за правата на човека“, „Български институт за правни инициативи“, „Институт за пазарна икономика“ и „Програма достъп до информация“.

Според тях предстоящият избор на председател на КПКОНПИ е предрешен. „Констатираме със съжаление, че това е поредна процедура, страдаща от пороци като липса на състезателност, липса на прозрачност и публичност, отсъствие на професионален и обществен дебат за състоянието на органа“, посочват в писмото си петте неправителствени организации.

В заключение те напомнят на депутатите, че от техните гласове зависи дали КПКОНПИ ще се превърне в орган за репресия или в такъв, който укрепи държавността.

Кандидатурата на настоящият главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ бе издигната в средата на ноември от ГЕРБ, ВМРО и „Атака“. След това
се разбра, че той може да разчита на подкрепата на ДПС и НФСБ, а в негова полза се изказаха и представители на БСП. Неговият конкурент е 69 годишният юрист Симеон Найденов, издигнат от „Воля“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам