Нено Димов е готов да подаде оставка

Нено Димов – Министър на околната среда и водите
Снимка: moew.government.bg

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е готов да подаде оставка, съобщи Mediapool, като цитира свои източници, които не назовава. По-рано днес вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО, определи ареста на екоминистъра (от квотата на ВМРО) като „показно убийство“.

В четвъртък, в обедните часове на деня, министърът бе отведен за разпит от спецпрокурора Ангел Кънев, а късно следобяд стана ясно, че е бил арестуван за 24 часа. Димов  прекара нощта в ареста на столичното трето РПУ . Малко преди това премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че оставането на екоминистъра в изпълнителната власт е коалиционен въпрос.

„Имах разговор с премиера. Ще ви кажа, ще прочетете (дали ще има оставка) след това показно убийство“, каза днес Каракачанов пред БНР.

Все още не е ясно ще бъдат ли повдигнати и какви обвинения на Димов.

Очаква се това да се разбере на пресконференция днес от 15 ч. в Съдебната палата. На нея ще присъстват говорителят на главния прокурор Сийка Милева, шефът на Спецпрокуратурата Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.  Обявената тема е за проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите.

В рамките на това разследване бяха разпитани и  бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и директорът на ВиК- Перник Иван Витанов. 

Междувременно от днес ВиК-Перник е с нов управител. На проведеното общо събрание на акционерите досегашният управител Иван Витанов е освободен, а на негово място е избран Борислав Иванов. 

Месеци след началото на кризата в Перник започват масирани проверки на ВиК дружествата в страната, припомня Медиапул. В четвъртък вътрешният министър Младен Маринов съобщи за тях, а днес директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев, цитиран от „Фокус“, обяви, че „започват проверки на МВР и ДАНС във всички ВиК райони на територията на Пловдивска област и във ВиК дружествата в цялата страна“. Според него проверките ще започнат следващата седмица.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам