Нено Димов вече е обвиняем, Борисов прие оставката на екоминистъра

Министър Нено Димов излиза от министерството, за да се качи в микробус на Специализираната прокуратура
Снимки: пресцентър на прокуратурата

Министърът на околната средата и водите Нено Димов ще остане в ареста още 72 часа с прокурорско задържане. Екоминистърът беше обвинен в умишлена безстопанственост, защото е дал разрешение за ползване на водата от язовир „Студена“ за промишлени цели на металургичното предприятие „Стомана“ и на „Топлофикация–Перник“.

Според прокуратурата, Димов е правел това, въпреки че е бил предупреден няколко пъти от управителя на ВиК – Перник за намаляващите обеми в язовира.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че доказателствата по делото сочат за проявена умишлена безстопанственост от Димов. Прокурорът обясни, че министърът в продължение на много време не е обръщал вниманиe за намаляващите обеми на водата в язовир „Студена“, въпреки че е получавал „точни графици и обеми“.

Димов е разрешавал на дружества да ползват дори по-големи обеми, отколкото му е било поискано.

По думите на прокурор Кънев, „Това не е еднократен акт на министъра. Щетите са огромни: 97 хил. души са на воден режим“.

Прокуратурата не успяла да намери доказателства, че при ремонта на язовира е била изпускана вода. Ремонтът е бил извършен изцяло на подводен принцип от водолази.

Медиапул пояснява, че „Стомана Индъстри“ е собственост на гръцката компания „Вилхалко“, а „Топлофикация – Перник“ е на фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Министърът на екологията Нено Димов подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщи правителствената информационна служба.

Арестът на екоминистъра пък днес беше определен като „показно убийство“ от вицепремиера Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО, от чиято квота бе Димов.

В позиция, разпространена по-късно днес коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ призова за това новият министър на околната среда и водите да бъде личност с достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам