Неизвестни подлагат на тормоз журналиста Николай Стайков и семейството му

Николай Стайков
Снимка: Личен архив

Журналист и основател на Антикорупционния фонд Николай Стайков е бил подложен на телефонен тормоз, а впоследствие той и семейството му стават жертва на вандализъм. Това съобщиха от „Антикорупционния фонд“.

„Имаме основателни причини да смятаме, че тези действия са извършени във връзка с текущо разследване на фонда. Органите на МВР са сезирани и ще следим за реакцията им по случая“, се казва в обръщение на неправителствената организация.

Пред „Дневник“ Стайков заяви, че всичко е започнало след един изпратен мейл с въпроси по разследване, което прави. „Звънят и питат за погребална агенция Стайкови, искат да поръчват венци и ковчези. Една искаше бял ковчег, което е малко злокобно, защото е за деца. Продължава през половин час по график, и сега в момента включително“, каза Стайков, цитиран в публикация на изданието в петък вечер.

Пред „Свободна Европа“ журналистът обяснява, че обажданията са започнали в четвъртък следобед. Когато попитал звънящите му по телефона откъде имат номера му и защо смятат, че на него отговаря погребална агенция, той не получавал отговор.

В четвъртък срещу петък прозорците на къщата му са били замервани с яйца.

Въпреки че е подал сигнали във всички институции, обажданията са продължили.

Антикорупционният фонд е неправителствена организация, която работи върху разобличаване на прояви на корупция, неефективността на контролните органи и мълчанието на институциите в България. Организацията публикува редица разследвания, като едно от последните е поредицата за липсващите имена от делото КТБ, а негов автор е Николай Стайков.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам