BG | EN

Незрящи граждани от Смолян отиват на протест в столицата

протест незрящи
Снимка: otzvuk.bg

Сто души от Съюза на слепите в Смолян отиват на протест в столицата. Той е насочен срещу предложената от правителството реформа и ще се проведе на 11 април, каза пред регионалното издание „Отзвук“ председателят на Съюза Теменужка Миткова.

Хората са огорчени, че правителството предлага реформа за медицинската експертиза и оценката на трудоспособността, която жизнено ги засяга. Смятат, че медицинските стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България са различни от Европейския съюз. Предложената реформа не дава отговор на въпросите какви права ще се ползват в резултат на телковото решение за вида и степента на увреждането, както и какви права ще произтичат от оценката на работоспособността.

С години в смолянска област остава нерешен и въпросът за отнетото преди време право на хората с увреждания да ползват два пъти годишно безплатно пътуване с автобус за преглед или изследвания до Пловдив или София, както в другите области ползват безплатно железопътен транспорт.

Председателят на смолянската организация Теменужка Миткова
Снимка: otzvuk.bg

„Защо да мълчим? Ощетени сме. Искат да отнемат пенсиите на работещите полуслепи, а те работят на минимална заплата, за да покриват разходите по прегледи и лечение. Къде да се намери работа за слепи при тази безработица за здрави? Освен това социалните пенсии са много малки. Само в Смолян от областните градове няма център за социална рехабилитация. При голяма нужда, в краен случай, който има финансови възможности, може да иде в Пловдив. Няма да мълчи!“, заяви Миткова по време на рождения ден на съюза, отпразнуван вчера.

 

Гост на празника беше председателят на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева. Тя отбеляза, че също ще участват в националния протест, който е организиран от всички организации на хора с увреждания в България, допълва „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините