BG | EN

Незаконна такса за градската библиотека събира Община Мадан

Снимка: otzvuk.bg

Община Мадан събира незаконно такса за предоставяне на библиотечния фонд, постанови Административния съд в Смолян. С решение №333 от 12.09.2018г. съдът отменя чл. 49, т. 41 от Наредба № 9 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в частта „годишна регистрация за читатели“, приета от Общинския съвет на Мадан през 2016 г. В нея е заложено, че за деца до 14 години и пенсионери сумата е 1,00 лв., а за възрастни – 2,50 лв.

Делото е било заведено от П. Запрянов, който не е жител на общината. Мъжът поискал да ползва фонда в градската библиотека, като за целта го накарали първо да се регистрира и да си плати годишната такса от 2,50 лв.,, пише регионалното издание „Отзвук“. В същото време в Закона за обществените библиотеки е записано, че те осигуряват правото на гражданите на равноправен и свободен достъп до библиотечно-информационното обслужване. В чл. 51, ал.1,т.1 е посочено, че ползването на библиотечния фонд за четене е основна библиотечна услуга и се предоставя безвъзмездно, се посочва в мотивите на съда.

Според Административния съд в Смолян, Общински съвет Мадан неправомерно, в противоречие с акт от по-висока степен е определил такса за годишна регистрация.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщението на страните.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините