BG | EN

Таксата за библиотеката в Смолян се оказа незаконна

Читалнята в Регионалната библиотека в Смолян
Снимка: otzvuk.bg

Смолянският административен съд отмени текст от Наредбата за местните такси и цени на услуги в Община Смолян, касаещ събиране на такси в Регионалната библиотека „Николай Вранчев“, съобщи регионалното издание „Отзвук“. През септември падна и Наредбата за таксите наОбщина Мадан.

Делото е образувано по жалба на гражданин, който оспорва частта от разпоредбата, предвиждаща заплащане на такса за регистрация на читатели, диференцирани в зависимост от възрастта: до 14 г. възраст, пенсионери до 70 г. възраст и размер на таксата за всички останали читатели, се разбира от материала на регионалното издание.

Според жалбоподателя, подзаконовият нормативен акт е незаконосъобразен и дискриминационен по признак „възраст“, тъй като не осигурява на всички граждани равноправен достъп до библиотечно-информационно обслужване. Оспорената такса представлява явен абонамент, счита той.

В мотивите си съдът е приел, че текстът не е дискриминационен, но е незаконосъобразен, пояснава „Отзвук“. Според съдебното решение, цитирано от изданието, Общинският съвет има правомощия да определя такси единствено при предоставяне на специализирани услуги от библиотечния фонд. Общите услуги, предоставени от библиотеките са безвъзмездни и за тях не се заплаща такса. Ползването на библиотечния фонд за четене е обща услуга и като е определил такава такса за годишна регистрация на читатели, ОбС е постановил незаконосъобразен акт. В същото време в Закона за обществените библиотеки е записано, че те осигуряват правото на гражданите на равноправен и свободен достъп до библиотечно-информационното обслужване. В чл. 51, ал.1, т. 1 е посочено, че ползването на библиотечния фонд за четене е основна библиотечна услуга и се предоставя безвъзмездно.

„Общинският съвет неправомерно, в противоречие с акт от по-висока степен е определил такса годишна регистрация“, пише още в съдебното решение.

„Отзвук“ припомня, че през септември успешно е била атакувана в съда и Наредбата за таксите на Община Мадан, след жалба на същия гражданин. В частта „годишна регистрация за читатели“ там е било е заложено, че за деца до 14 години и пенсионери сумата е 1,00 лв., а за възрастни – 2,50 лв.

Общинският съвет в Смолян е осъден да плати 300 лева разноски по делото. Решението на Смолянският административен съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините