BG | EN

Незаконен и некачествен – Водопроводът до Омуртаг е негоден за използване

Илюстративна снимка paulbr75/pixabay.com

зграденият през 2015 г. довеждащ водопровод от язовир Ястребино до напорните водоеми на Омуртаг е негоден за експлоатация. Това показва приключилата проверка на съоръжението, която беше разпоредена в края на миналата година от регионалния министър арх. Иван Шишков заради водната криза в града.

„В случая става дума за незаконно и некачествено изпълнение“, коментира арх. Шишков на работна среща за водоснабдяването на община Омуртаг. В нея са участвали заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, Ирена Георгиева – изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, Станимир Парашкевов – областен управител на област Търговище, кметът на община Омуртаг Ешреф Ешрефов, управителят на ВиК – Омуртаг инж. Явор Миленов и др., съобщиха от МРРБ

При проверката на водопровода е установено, че той е построен незаконно,

без необходимия подробен устройствен план, както и че е в разрез с предварително одобрения проект. Затова съоръжението не е въведено в експлоатация, а има издаден Акт 15 в края на 2015 г.

Експертите са установили, че водопроводът е направен от обикновени PVC-тръби, които са положени върху скална маса без пясъчна основа. В резултат на това тръбите не издържат на налягането и се пукат. Друг съществен проблем е, че не е спазено проектното трасе, заради което има множество чупки и завои, които водят до допълнителни проблеми.

Аварии стават и заради липсата на съоръжения

за обезвъздушаване на довеждащата система.

Управителят на ВиК – Омуртаг инж. Явор Миленов съобщи, че съоръжението е трябвало да провежда между 40 и 80 литра вода в секунда, а при сегашните изпитания е аварирало още при подаване на 2,3 литра.

Министър Шишков информира, че за водоснабдяването на Омуртаг от язовир „Ястребино“ е имало изготвен Подробен устройствен план в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Предстои да се анализира дали той може да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод, който да отговаря на всички норми и изисквания.

Според регионалния министър, този вариант ще реши най-бързо

проблемите с питейната вода,

защото ще спести време от редица процедури. Арх. Шишков заяви, че 90% от експертите са на мнение, че най-добрият вариант за Омуртаг е да черпи питейна вода от яз. „Ястребино“, затова на този етап не се търсят други алтернативи.

Кметът на община Омуртаг и областният управител на Търговище, които също присъстваха на срещата, поеха ангажимент за пълно съдействие по отношение на необходимите процедури.

Проблемът с водата в Омуртаг е от десетилетия,

но в края на 2022 г. общественото напрежение ескалира, тъй като от лятото градът беше подложен на драстичен воден режим – вода по чешмите имаше само два пъти в седмицата за по няколко часа. Причината беше липсата на валежи край водоизточника в сливенското село Кипилово, довели до драстично намаление на дебита. Проблеми създаваше и силно амортизираната вътрешна водопреносна мрежа.

През ноември в Омуртаг беше обявено бедствено положение.

МРРБ отпусна на общината 1,325 млн. лв. за ремонт на вътрешната водопроводна мрежа, а с решение на Министерски съвет от държавния резерв бяха предоставени 199 188 литра бутилирана вода за питейни нужди. Драстичният режим изведе хората на протести и те няколко пъти блокираха главния път Варна – София

Междувременно, в края на годината от МРРБ заявиха, че довеждащият водопровод от яз. „Ястребино“, с дължина 19 км, е единствената алтернатива за водоснабдяването на община Омуртаг. Затова регионалният министър Иван Шиков създаде работна група, която трябваше да провери строителството по водопровода, за да може съоръжението да се въведе в експлоатация с ограничителен режим на ползване. Проверката обаче показа, че водопроводът е негоден за експлоатация и трябва да се направи нов довеждащ водопровод.

Това означава, че проблемът с водата няма да се реши скоро и Омуртаг отново ще мине на жесток воден режим още от май, притесняват се жителите на града.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините