Независима експертиза на биоцентралата в с. Труд посочва нарушения

Кадър от протестите на хората в с. Труд Снимка: „Под тепето“ (архив)

Редица нарушения и несъответствия, относно технологията на работа на биоцентралата, които попадат в контрола на Агенцията по храните са посочени в независимата експертиза, която областният управител на Пловдив Дани Каназирева е възложила по отношение на биоцентралата в село Труд.

Живеещите в селото от години се оплакват от силните миризми, организират протести, сигнализират българските и международните институции.

„Експертизата е готова и в нея са посочени редица нарушения, относно технологията на работа на биоцентралата, които попадат в контрола на Агенцията по храните.  Ще бъде извършена проверка по посочените проблеми, която ще разпоредя още днес, с кратки срокове за изпълнение. Съвсем скоро ще сме готови с решение и ще поискам среща с хората от с. Труд. Ще вземем всички необходими мерки, за да бъде защитено здравето на местното население”, коментира Каназирева, цитирана от регионалното издание „Под тепето„, след проведената първа работна среща и разглеждане на експертното становище.

В срещата днес са участвали областният управител, енергийният експерт проф. Атанас Тасев, експертът по биоцентрали – инж. Александър Воденичаров, директорът на РИОСВ Десислава Георгиева, представители на екоинпекцията и на областната управа.

Според обобщението на пловдивския областен управител, цитирано от местните медии, налице е проблем, който трябва по най-бързия начин да бъде решен и в тази връзка предстои среща със собствениците на Централата за биогаз в село Труд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам