Недостиг на маски? Една майка и предприемач има решение

Моника Гецова доставя маски на център за хора с интелектуални затруднения

В края на февруари тази година минувачите с маски са често срещана гледка по българските улици. Медицински маски обаче се намират все по-трудно в аптеките, поради което хората започват да търсят алтернативни канали за снабдяване или да си изработват маски вкъщи.

Моника Гецова си набавя маски от текстил без особени проблеми. Тя е собственик на един от най-посещаваните магазини за бебешки стоки във Варна – „Сладури“, и има собствена марка текстил за бебешки колички и стаи, поради което постоянно работи с текстилни предприятия и шивашки цехове в региона. На 13 март, когато България обявява извънредно положение вследствие от разпространението на коронавируса, тя вече е подготвена – поръчала е на местен цех да изработи маски за членовете на семейството ѝ, приятели и служителите на магазина.

Поръчките от външни хора не закъсняват. Не минава и ден без запитвания от собственици на околни магазини, полицаи, доставчици, аптекари.

„Не бяхме готови за това огромно търсене. Приемахме поръчки по всички възможни канали, обаждаха ни се хора от цялата страна, благодаряха ни, повтаряха и потретваха поръчки за свои близки“, споделя госпожа Гецова.

Предприемачът в нея вижда бизнес възможност, но и шанс да помогне. Нуждата е явна – поради нарушените канали за доставка, пазарът бързо е залят от маски с ниско качество и спекулативни цени. В същото време много шивашки предприятия остават без работа поради отказани поръчки от Европа. След като прави проучване, госпожа Гецова се спира на два цеха и прави поръчка за няколкостотин маски, които се разпродават само за няколко дни. Следват още поръчки, като госпожа Гецова настоява за използването само на висококачествени материали. Поръчаните от нея маски са четирислойни за по-добра защита, като последният слой включва джоб за филтър. Тя и екипът ѝ изготвят брошура и видео, демонстриращи правилната употреба на маските, както и на миенето на ръце.

„Беше наше убеждение, че маската трябва да е от памук. Хората ги носят цял ден и затова трябваше да са удобни. Трябваше да има и слой от нетъкан текстил… Направихме ги като за себе си“, казва госпожа Гецова, която през годините е спечелила много клиенти именно заради качеството на предлаганите продукти.

Много скоро почти няма малък бизнес, който да не предлага маски. Липси обаче продължава да има сред хората на предна линия, като полицаи, социални и медицински работници. Госпожа Гецова дарява над хиляда маски на хора от тези групи във Варна и региона. Именно тогава ѝ попада призивът на фонд „Обединени срещу COVID-19“ за подкрепа за лечебни заведения и местни инициативи.

„Когато прочетох за програмата, реших, че ще е прекрасно, ако можем да задоволим нуждите и на групи хора, които не са в състояние да си ги закупят. Имахме ресурса за производство, както и контактите с организации, работещи с такива групи… и така се получи“, разказва госпожа Гецова.

След като кандидатурата ѝ e одобрена, тя възлага на двата партньорски цеха да изработят 3000 маски, които дарява на социални работници, грижещи се за хора с увреждания или подпомагащи бедни семейства и възрастни хора в района на Варна. С помощта на поръчките за кампанията и от магазин „Сладури“ двата цеха успяват да задържат близо 50 си работници.

Госпожа Гецова не помага на нуждаещи се за първи път. Като член на сдружение на варненски майки работи активно с деца от институции, които подпомага както със средства, така и с личното си време. Наред със собствените си син и дъщеря, тя отглежда и едно приемно дете – и то напълно сама. По време на бежанската криза от 2013 г. участва в набирането на храна и дрехи за сирийски бежанци и приютява в дома си цяло семейство за няколко месеца. Впоследствие става настойник на сирийски младеж. В най-тежкото бедствие във Варна през последното десетилетие – наводненията в Аспарухово от 2014 г., тя помага в разчистването като доброволец, но и като дарител, подкрепяйки семейства финансово.

Помощ за сирийските бежанци. Харманли, 2013 г.

„Каузи подпомагаме винаги когато се наложи. В магазина сме правили и благотворителни фотосесии, акции за събиране на дрехи за социални домове, за храни, за какво ли не“, казва госпожа Гецова, която неизменно крие притеснението си от публичност зад множественото число „ние“. А и не обича да изтъква собствената си роля и няколко пъти добавя, че „има хора, на които мога да разчитам“.

Също така, не прекарва много време да мисли защо прави това, което прави, нито защо е помогнала в конкретния случай. „Просто се случи“, казва скромно тя.

Между март и май 2020 г., фонд „Обединени срещу Covid-19“ подкрепи 112 местни инициативи като тази на магазин „Сладури“, обхващащи близо 700 000 души в цяла България. Фондът е основан от Българския дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ и Американската търговска камара в страната в помощ на местни общности в борбата им срещу коронавируса и работи с финансовата подкрепа на български, американски и международни компании и индивидуални дарители. 

Този текст е част от редакционното съдържание на бюлетина на Фондация „Америка за България“ .

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам