Недостиг на експерти бави досъдебните производства в Смолянска област

Девет месеца след катастрофата, при която пострада бизнесмена Асен Асенов, разследването все още не е приключило.
Снимка: otzvuk.bg

Огромен недостиг на експерти бави редица досъдебни производства в Смолянска област. Липсата на вещи лица в няколко направления се оказва най-големия проблем в разследването, съобщи регионалното издание „Отзвук“.

Изданието припомня, че преди няколко месеца Инспекторатът към Висшия съдебен съвет  (ВСС) е отчел причините за забавяне на експертни заключения по досъдебни производства, които са довели до продължителност на разследването. Докладът за извършената проверка за 2016 и 2017 г. е внесен за сведение във ВСС.

В района на Окръжна прокуратура Смолян са били установени 28 забавени над половин година дела. Най-много – 10 са в Районната прокуратура в Чепеларе. Забавени девет досъдебни производства са в Девин, пет в Мадан, три в Смолян и едно в Златоград. Експертизите, станали причина за неприключване на делото над 6 месеца, са 7 съдебно-медицински, 2 физико-химични, 6 съдебно-икономически, 3 графически, 2 лесотехнически и по една трасологична, фоноскопска, съдебно-психиатрична и строително-техническа.

Според изводите на инспектората, цитирани от „Отзвук“, основните причини за несвоевременно изготвени експертни заключения са недостатъчен брой съдебно-медицински експерти, голяма натовареност на Националният институт по криминология при изготвянето на определени видове експертизи, назначавани преимуществено там, както и проблеми, свързани с осигуряването на необходимите консумативи за изготвянето им.
Независимо от предприетите мерки – напомнителни писма, разговори и лични срещи с експертите, несвоевременното изготвяне на експертизите е довело до прекомерна продължителност на разследването по досъдебните производства, са отчели контролните органи. Според тях това неоправдано забавяне води до нарушаване на основен принцип, залегнал в чл. 22 от НПК за разглеждане и решаване на делата в разумен срок. Това създава реални предпоставки за търсене на обезщетение по реда на глава IIIа от ЗСВ, ЗОДОВ и ЕКЗПЧОС. А практиката на ЕС по правата на човека приема, че за несвоевременното изготвяне на експертизите, носят отговорност държавните органи, пояснява изданието.

Старши комисар Николай Димов – директор на Областната дирекция на МВР в Смолян, заявява в интервю за „Отзвук“, че забавянето при тях е от около месец, към този момент от вещи лица не е поставян въпросът за протести, те проявяват разбиране, но така или иначе проблемът стои в досъдебната фаза.

Според комисар Димов, като второстепенен разпоредител на бюджетни средства дирекцията плаща за експертизите от издръжката си. „Вместо да сменим дограмата или да направим някакви елементарни капиталови разходи, ние плащаме на вещи лица“, посочва той. Миналата година дирекцията е платила само за експертизи на вещи лица по досъдебните производства над 140 хил. лева. Тази сума всяка година нараства.

Имаме сериозен недостиг на вещи лица, признава областният директор на МВР в Смолян и пояснява, че за автотехнически експертизи – идва човек от Пловдив, съдебен лекар – също от Пловдив. И това води до забавяне на експертните заключения и до удължаване на сроковете по делата, а тези проблеми са характерни и цялата страна. Най-сериозен е проблемът с автотехническите експертизи, които са най-сложни. Изследванията на наркотици, кръвните проби за алкохол, също се правят в Пловдив. Най-малък проблем представляват стоково-оценъчните експертизи, защото за тях има достатъчно вещи лица.

Въпреки затрудненията и регистрираното забавяне, по думите на комисар Димов до момента няма провалени дела, заради експерти.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам