BG | EN

Недопустимо е работодателски организации да призовават за цензура в медиите

Илюстрация: АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България разпространи становище, в което изразява категорично несъгласие с изказването на изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов от вторник, в което директно призовава за налагане на цензура в медиите.

Според изказване на Иванов чужди медии не би трябвало да имат право да разработват теми, свързани с развитието на страната, а “нашите” (вероятно има предвид българските – бел. ред.) медии не би трябвало да тиражират подобни публикации. 

По време на представянето на приоритетите на работодателските организации ръководителят на най-голямата от тях, КРИБ, заяви: „Не можем да допуснем всеки проект да се атакува от т.нар. „зелени“, от групи, финансирани от конкуренти отвън или просто от рекетьори, които работят на принципа за това да обжалват, ако не получат финансиране на свои проекти. Не може една месарница да обжалва един конектор, или чужда медия – говоря за Дойче Веле, което дава акъл как да се развива курорта Банско. Лошото е, че наши медии услужливо тиражират тия съвети.”
Изказването на Иванов е опит за налагане на цензура. На първо място, част от компаниите-членове на организацията са сред големите рекламодатели. Позицията на изпълнителния директор на организацията може да провокира автоцензура, доколкото медиите могат да приемат, че ако цитират уважавана медия като “Дойче веле” това ще доведе до оттегляне на реклама. Не по-малко важен факт е, че в КРИБ членуват и редица държавни компании, чиито принципали са съответните министерства. Това поставя сериозния въпрос дали изпълнителната власт се асоциира с твърдението на ръководителя на КРИБ. 

Ето защо АЕЖ-България настоява компаниите, членове на КРИБ, да заявят ясно дали подкрепят тази позиция. Очакваме недвусмислен отговор от страна на държавните компании, членове на КРИБ, от страна на българския частен бизнес, но и от представителствата на чужди компании в страната. Особено важно е последните да посочат смятат ли, че чуждите медии нямат право да работят по теми, свързани с България.

Очакваме от компаниите, които се показват като социално отговорни работодатели, да проявят същата отговорност, давайки недвусмислен сигнал по отношение на медийната среда. За нас е ясно, че без добра медийна среда няма как България да се превърне в страна с върховенство на закона, позволяващо устойчиво бизнес развитие и еднакви и справедливи правила за всички.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Антични предмети, голяма част от които обект на трафик от България, са върнати в страната

Те са станали обект на трафик от България, закупени са от най-различни групи иманяри и са изнесени в Испания. Чрез обществени пощенски станции, извършителите насочвали пратките за САЩ, а намерението е било там предметите да се пласирани поединично.

„Навални е агент на ЦРУ и МИ-6“. Митрофанова поднесе цветя пред съветски паметник в София

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова каза, че загиналият руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му са агенти на американските и британските разузнавателни служби ЦРУ и МИ-6. Тя направи това след поднасяне на цветя пред съветски паметник в столичния кв. "Лозенец" в четвъртък.

„В скута на Пеевски“: как да не се отврати човек

Пеевски, който за мнозина олицетворява най-тежките пороци на политическия и икономически живот в последните 20 години, стои на първи ред в НС и слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка. Как се стигна дотук?

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.