Недопустимо е в центъра на Пловдив да има символи на руската агресия

На витрина в централната част на Пловдив се появиха тениски със символи, одобряващи руската война в Украйна.
Снимка: Дагмар Остранска

Дагмар Остранска е директор на Чешкия център в София. Та написа отворено писмо до кмета на Пловдив Здравко Димитров. „За истината“ го препубликува от фейсбук профила на издателя Манол Пейков.

Уважаеми господин Димитров,

Обръщам се към Вас като директор на Чешкия център в София, най-старата действаща чуждестранна културна институция в България.

Пловдив е място, което олицетворява грижата за културното наследство, и беше отбелязано на актуалната културна карта на Европа през 2019 г. като Европейска столица на културата, която се грижи за репутацията си на модерен град.

Затова съм ядосана, че на витрина в центъра на Пловдив се появиха символи, одобряващи руската окупация на Украйна (виж снимката от магазина, който се намира срещу Гранд Хотел Пловдив). За мен е немислимо в страна, която е членка на Европейския съюз, която се придържа към общите декларации за подкрепа на Украйна, която подкрепя и приема украински граждани, бягащи от руската агресия, тези символи на руската агресия да се появяват на обществени места .

Вярвам, че Вие, като кмет на град Пловдив, ще намерите средства да предотвратите тези прояви на „руско съчувствие“ към окупацията на Украйна.

С уважение,
Дагмар Остранска,
директор на Чешкия център

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам