„Недомислици в законите“ създават напрежение около предстоящия референдум в шуменското село Мадара

Преди две години жителите на Мадара се вдигнаха на протест с искане за референдум за отделяне на селото от Община Шумен.
Снимка: Диана Желязкова

Непълноти в законите и липса на достатъчно практика създават напрежение около предстоящия референдум в шуменското село Мадара. На 26 септември жителите на селото трябва да решат дали искат да се отделят от община Шумен и да се присъединят към съседната община Каспичан.

Още преди да е започнала кампанията обаче, процедурите около референдума и решенията на общинската избирателна комисия /ОИК/ в Шумен предизвикат спорове и жалби. На 30 август ОИК назначи съставите на двете секционни комисии, които ще бъдат разкрити в селото по време на референдума. Оказа се, че от общо 12 членове на комисиите, 7 не са жители на село Мадара. Това противоречи на чл. 95 от Изборния кодекс, според който в секционни комисии могат да участват само хора, които имат право да гласуват в съответния тип избори.

„Тъй като жители на други населени места не могат да участват в референдума в с. Мадара, те нямат право да бъдат и членове на нашите секционни комисии“, категоричен е кметът на Мадара Неделчо Неделчев, според когото назначаването на „външни“ хора в секциите е грубо нарушение на Изборния кодекс. Неделчев изпрати жалба в ЦИК с настояване да се смени състава на секционните комисии. 

„На практика хора от Шумен ще броят бюлетините на референдума в Мадара. Няма как да не се питам дали ще бъдат обективни, след като те представляват едната страна в референдума“, коментира Неделчев и подозира, че са възможни манипулации. 

С друга жалба кметът на Мадара сезира прокуратурата за „документ с невярно съдържание“, който според него е подаден от кмета на Шумен Любомир Христов. Именно общинският кмет е представил пред ОИК поименния списък на секционните комисии и въз основа на този документ общинската комисия е направила назначението. „Хората в списъка са били проверени от служба ГРАО и въпреки че не са жители на Мадара, службата казва, че няма проблеми, а кметът Христов представя тези хора за назначаване“, заяви Неделчо Неделчев. Той иска прокуратурата да провери дали кметът на Шумен не е заблудил ОИК, подавайки им лица, които нямат право да бъдат членове на секционни комисии.

Неделчев каза, че е говорил с повечето партии, които излъчват свои хора за секциите и им е обяснил казуса. „Само БСП и ДПС се съобразиха с моето становище и номинираха за комисиите хора от Мадара. Останалите заявиха, че ще чакат решението на Общинската избирателна комисия“, обясни кметът на селото.

Като най-фрапантно той определи поведението на партия „Има такъв народ“, чиито представители също не са от Мадара. В едната секция за председател е назначен областният координатор на ИТН Петър Младенов, а в другата за член е назначен общинският координатор от Шумен Ивайло Антонов. „Петър Младенов Петров освен, че не е жител на Мадара и няма право да бъде член на СИК, е и с двойно гражданство – българско и американско. Другият е общински координатор на ПП ИТН в Шумен. Дали тези двамата ще са обективни?“, попита кметът на Мадара.

Въпросът е спорен, признават от ОИК

Въпросът за състава на секционните комисии е спорен, но подобни казуси досега не са минавали през съда и няма съдебна практика, на която да се позовем, признаха от ОИК. След дълги дебати, Общинската избирателна комисия е решила, че чл. 95 от Изборния кодекс не трябва да се прилага в случая, затова в секциите могат да участват и хора, които не са жители на селото.

Чл. 95 от ИК наистина посочва, че в секционните комисии трябва да влизат хора, които имат право да гласуват на съответния тип избор. „Но логиката е, че имаме ситуация на избиране на човек за някаква длъжност, а референдумът не е избор, той е отговор на общозначим въпрос. Затова чл. 95 не би следвало да се прилага към референдумите“ – така говорителят на ОИК – Шумен адв. Дилян Нанев обяснява един от мотивите на ОИК за взетото решение.

Друг мотив за решението е полученото становище от Община Шумен, според която жители на града могат да бъдат членове на секциите в Мадара. „На нас ГРАО ни направи проверка за съвместимост на членовете на секционните комисии. ГРАО би трябвало да вземе предвид всички ограничения и да каже, ако за тези хора има пречки. Нещо повече, ние изрично попитахме дали тези хора са съвместими със закона, и от община Шумен ни казаха: Да, отговарят на изискванията на Изборния кодекс“, заяви Дилян Нанев и обобщи: Въпреки аргументите в двете посоки, надделя становището, че чл. 95 от Изборния кодекс не е приложим по отношение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Без агитация за референдума

Още една пробойна в законите създава напрежение около предстоящия референдум. Оказа се, че никой няма право да прави агитационна кампания за или против допитването, тъй като в ОИК не е регистриран нито един инициативен комитет, партия или коалиция.

По закон страните в референдума трябва да се регистрират най-късно 40 дни преди провеждането му. Самата общинска избирателна комисия обаче започва да заседава 30 дни преди това. Затова членовете на инициативни комитети изчакваха сформирането на ОИК, за да се регистрират, а се оказа, че срокът отдавна е изтекъл, обяснява кметът на Мадара.

Има такава недомислица в закона, но който иска да прави кампания, е трябвало да прочете и да си подаде документите в срок, казва Дилян Нанев. 

Иначе осигуряването на информация за референдума е задължение на Община Шумен. Тя трябва да разпространи информационен лист, в който са посочени всички мотиви на инициативния комитет за референдума. Тази информация се публикува и на сайта на общината.

Но без регистрация в ОИК, партиите и инициативните комитети нямат право да правят кампания. От друга страна, жителите на Мадара имат право да чуят всички аргументи за и против референдума и това е регламентирано по закон.

Затова общинската избирателна комисия обмисля да направи изключение и да регистрира всички, които изявят желание за кампания. „Ако някой иска да прави кампания, нека да пусне документи в ОИК, въпреки че срокът е изтекъл. Почти съм сигурен, че комисията ще допусне да се прави кампания, защото никой не иска да спира референдума. Хората трябва да чуят всички гледни точки“, каза говорителят на ОИК – Шумен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам