BG | EN

Недекларирана валута за над 2 млн. лв. откриха митническите служители на „Капитан Андреево“

Снимка: Агенция „Митници“

Митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“ откриха недекларирана валута с левова равностойност 2 118 831 лева при проверки на два камиона, излизащи от страната, съобщиха от Агенция „Митници“.

В първия ден на 2023 година на пункта пристигнал влекач с полуремарке, пътуващ от Нидерландия през България за Турция. По метода „анализ на риска“ тирът бил селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура.

При нея между декоративната кора зад леглото в шофьорската кабина и в задната стена са открити девет полиетиленови плика с пачки норвежки крони и евро с различен номинал.

Още два полиетиленови плика с пачки норвежки крони са открити и в пластмасов куфар за инструменти. Общото количество на откритата валута е 4 737 550 норвежки крони и 225 150 евро с левова равностойност 1 321 657 лева.

Другият случай е от 26 декември 2022 година – тогава митничарите извършват щателна проверка на камион от Великобритания за Турция, при която зад метални алуминиеви профили, в предната част на полуремаркето, са открити пакети с пачки британски паунд с различен номинал, като левовата им равностойност е 797 174 лева.

Шофьорите на товарните автомобили  – А.Б. (23 г.) турски гражданин, и А. О. (35 г.), също турски гражданин, са привлечени като обвиняеми, уточняват от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините