BG | EN

Недекларирана валута за над 1,2 млн. лв. са открити на два гранични пункта

Снимка: Агенция „Митници“

Митнически служители откриха недекларирана валута с левова равностойност около 1,2 млн. лв. при два случая от последните дни.

Валута на стойност 1 044 485 лв. е открита при проверка на товарен автомобил с турска регистрация, излизащ от страната през ГКПП „Капитан Андреево“, а други близо 79 хил. недекларирани британски паунда са открити отново в турски камион, но преминаващ през митнически пункт Калотина.

Двата случая бяха оповестени днес от Агенция „Митници“.

На 07.11.2022 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ пристинал влекач с хладилно полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция. Камионът бил селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която във фунията на въздуховода на хладилното ремарке са открити пакети с пачки евро, британски и шотландски паунди с различен номинал. 

Общото количество на откритата валута е 174 950 евро, 312 500 британски и 390 шотландски паунда с обща левова равностойност 1 044 485 лева. 

По случая е образувано бързо производство. Водачът – А.Е. на 36 години, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери.

Общо 78980 недекларирани британски паунда установиха митнически служители от ТД Митница София при проверка, извършена в началото на месеца на МП Калотина.

Товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Западна Европа към Турция, е отклонен за рентгенова проверка, при която е констатирана подозрителна плътност в тавана и страниците на кабината.

В хода на последвалата проверка митническите инспектори установяват, че там са укрити паундовете, които водачът – турски гражданин, не е декларирал.
По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Сливница.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините