BG | EN

На 3 май отбелязваме световния ден на свободното слово

Снимка: www.un.org

Всяка година на 3 май се отбелязва Световният ден на свободата на печата и свободното слово (World Press Freedom Day). Целта е да се обърне внимание на основните принципи на свободата на словото и свободата на медиите по света, за да се защитят медиите от нападения срещу тяхната независимост и да отдаде почит към журналистите, загубили живота си при упражняване на професията.

Световният ден на свободното слово е обявен от Общото събрание на ООН през 1993 г. след препоръка, приета на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. като отговор на призив от африкански журналисти, които през 1991 г. произведоха забележителната Декларация от Уиндхоек за медийния плурализъм и независимост.

Световният ден се отбелязва от ЮНЕСКО като повод за информиране на гражданите за нарушения на свободата на печата – напомняне, че в десетки страни по света медиите са цензурирани, глобявани, спирани или закривани, а репортери, редактори и издатели са тормозени, атакувани, задържани и дори убивани. Това е ден за насърчаване и развитие на инициативи в полза на свободата на пресата и за оценка на състоянието на свободата на печата в световен мащаб.

По повод Световния ден на свободното слово, Одри Азулай, генерален директор на ЮНЕСКО, каза, цитиран в сайта на организацията, “Свободата на печата е крайъгълен камък на демократичните общества. Всички държави, всички нации, се укрепват чрез информация, дебати и обмен на мнения. В момент на нарастваща дискусия за недоверие и делегитимизация на пресата и журналистиката е важно да гарантираме свободата на мнение чрез свободен обмен на идеи и информация, основани на фактологически истини. Темата на 26-тото честване е „Медиите за демокрация: журналистика и избори по време на дезинформация“.”

В специална публикация по темата, Асоциацията на европейските журналисти в България посочва, че 3 май действа като напомняне на правителствата за необходимостта от зачитане на ангажимента им за свобода на медиите и е също ден за размисъл сред медийните специалисти по въпросите на свободата на печата и професионалната етика. АЕЖ- България отбелязва Деня на свободното слово с анкета към журналистите и подкрепа за инициатива срещу дезинформацията

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Драстично повишение на местните такси и цени на услуги предлага Община Добрич

Изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на Общинския съвет на 30 юли.

Община Варна няма да обжалва съдебното решение за акциите от Пловдивския панаир

Според съда, през 2021 г. Общинският съвет на Варна е прехвърлил акциите при "тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)". Решението на предишното ръководство на общината освен незаконосъобразно е неизгодно и коства на варненци 800 000 лева за разноски и държавни такси по делото.

Още за новините

Индустриален парк, пътища, градска среда: Силистра актуализира плана за интегрирано си развитие

Планът за интегрирано развитие е седем годишен и обхваща периода от 2021 -2027 г.

От ДПС-Никола Козлево първи в Шуменско декларираха подкрепа за Ахмед Доган във войната му с Пеевски

Депесарите от най-малката шуменска община Никола Козлево се оказаха двигател на процесите в цялата регионална организация, която дълго се колебаеше каква позиция да заеме в откритата война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество, реши окончателно съдът

Това слага край на период от две години, в който КОНПИ прибегна до поредица от процедурни трикове, за да избегне изпълнението на съдебното решение, което я задължава да разкрие информацията.