На кладата на общественото мнение

Снимка: Венелина Попова

Жители на село Ракитница и граждани от Стара Загора се събраха пред кметството на селото тази вечер на протест срещу изграждането на инсталация за изгаряне на битови отпадъци чрез пиролиза.

Поводът за реакцията им е внесеното от кмета на Стара Загора Живко Тодоров предложение в дневния ред на предстоящата в четвъртък сесия на общинския съвет за стартиране на процедура по ОВОС на инсинератора. 

След вчерашната публикацията на „За истината“ по темата и обявения в социалните мрежи протест срещу инвестиционното намерение на дружеството „Еко Гарб“ ООД, в края на работния ден кметът и председателят на общинския съвет Мария Динева дадоха извънреден брифинг. Преди това Живко Тодоров прие организаторите на протеста, които поискаха той да оттегли предложението си от дневния ред на сесията.

Общественото мнение в Стара Загора – на бунището – тук

И кметът го оттегли. А пред медиите обяви, че го прави, за да успокои гражданите и защото иска всичко да е прозрачно. В следващите дни той ще изпрати предложението на инвеститора в Министерството на околната среда и водите с молба за експертно мнение дали пиролизата като технология за безкислородно изгарянето на отпадъците е безопасна за природата и здравето на хората. От отговора на министерството ще зависи и дали ще бъде дадена зелена улица на този проект или ще бъде спрян.

Това решение на кмета на Стара Загора може и временно да свали градуса на общественото напрежение, но хората в Ракитница предупредиха, че ще бъдат бдителни. Защото преди години те отново протестираха – тогава срещу изграждането на Регионалното депо за битови отпадъци край селото им, но техният глас остана „глас в пустиня“. И тогава Докладът по ОВОС беше атакуван от еколози и експерти, но депото беше построено. А години след това няколко пъти в река Съзлийка, която минава през Ракитница и няколко съседни села, имаше случаи на масово измиране на рибата, според екоинспекцията от „неясен“ замърсител.  

Снимка: Венелина Попова

В този толкова „прозрачен“ сюжет изникват някои въпроси. Например защо за откриване на процедура по ОВОС трябва да се произнесе общинският съвет, когато Регионалното сдружение за управление на отпадъците е гласувало предложението на „Еко Гарб“ на общото си събрание? Може би защото санкцията на ОбС сваля личната отговорност от вносителя на предложението, в случая кметът Тодоров?

Пред медиите градоначалникът обясни, че се налага търсене на нови решения за отпадъците, защото единствената клетка на депото край Ракитница е почти запълнена. Но това съоръжение беше финансирано от европейските фондове с 52 милиона лева и когато Бойко Борисов през 2016 г. преряза лентата му с фанфари и водосвети ни беше казано, че депото решава трайно проблемът с боклуците на общината и региона. А сега се оказва друго. И кметът отново заговори за проблем и за опасност от увеличаване на такса „смет“ за гражданите, ако не се намери трайно решение за управление на отпадъците.

В МОСВ няма друга процедура, по която да бъде направена експертна оценка на инвестиционното намерение на „Еко Гарб“, освен ОВОС. И кметът Тодоров знае това добре, но отлага във времето възлагането й на РИОСВ – Стара Загора докато обществото забрави темата, а в екоминистерството влезе нов министър.

И накрая, но не по значимост, е въпросът намерил ли е инвеститорът финансиране за проекта си? Или е просто фигурант, зад който прозират познати лица, за които боклукът е доходоносен бизнес?

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам