На задържаните за производство на фалшива валута в Слънчев бряг ще бъдат повдигнати и други обвинения

Снимка: МВР

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на четиримата задържани за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински банкноти (евро и долари).  На част от задържаните ще бъдат повдигнати и обвинения за изготвяне на неистински лични документи и държане на наркотични вещества с цел разпространение, допълват от държавното обвинение.

Пресцентърът на прокуратурата припомня, че участниците в групата са задържани на 20 октомври 2018 г. в кк „Слънчев бряг“ и в Пловдив при съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, със съдействието на служители и експерти от Областните дирекции на МВР в Бургас и Пловдив.

Двама от обвинените са били задържани в процес на изготвяне на фалшиви банкноти в модерно оборудвана за целта печатница, разположена в подземен етаж на хотел „Кантилена“ в „Слънчев бряг“. Други двама са задържани в Пловдив. Жилището на единия от тях се оказало превърнато в депо за съхранение на готова „продукция“.

При извършените претърсвания в нелегалната печатница, освен техниката и консумативите за производство на фалшива валута, са били намерени и иззети листове с двустранно и едностранно отпечатани банкноти с номинал 500 евро и 50 евро, както и с номинал 50 щатски долара. Общата стойност на изработваните неистински банкноти е 10 милиона евро и 1 милион и 600 хиляди долара, пояснават от държавното обвинение.

В Пловдив, в дома на единия от обвинените, са били открити и иззети готови фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски долара на стойност 100 хиляди долара. Във въпросното жилище са намерени хологламни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 килограма зелена листна маса, реагираща на канабис.

Според прокуратурата, доказателствата, събрани до момента, сочат, че групата е организирана в началото на 2018 г. Тогава е започнало оборудването на нелегалната печатница с техника и материали. Според експерти от Европол и Сикрет сървис, които съдействат по случая на българските разследващи, неистинските банкноти са с изключително високо качество.

Групата е започнала опити за продажба на фалшиви банкноти на черния пазар през септември 2018 г. Те са предлагани на цена 6% от номиналната стойност на евровите банкноти и 20% на доларовите, тъй като щели да богат да бъдат реализирани и в страни извън ЕС.

На четиримата обвинени за участие в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес Специализираната прокуратура е внесла в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам