BG | EN

Началникът на сектор БОП в Стара Загора е осъден на една година затвор условно

Снимка: www.pexels.com

Окръжният съд в Сливен е признал за виновен Ивайло Димов, началник сектор Борба с организираната престъпност -Стара Загора в МВР за престъпление против правосъдието и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от една година, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от три години.

Ивайло Димов бе предаден на съд през ноември 2016 г. с обвинителен акт на Специализирано звено „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура за две престъпления – по служба, извършено от Димов, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и осъществено при условията на продължавано престъпление с две отделни деяния и за склоняване на прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването.

На 1 август 2016 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу Димов. С постановление на Главния прокурор Сотир Цацаров е било разпоредено разследването да се проведе от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура.

През октомври 2015 г. в сградата на Съдебната палата Ивайло Димов отишъл при Окръжния прокурор на Стара Загора, при зам.-окръжния прокурор, както и при председателя на Окръжния съд – Стара Загора, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици и да има „по-специално отношение“ към него. Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, той е склонявал прокурора по делото срещу криминално проявеното лице (наблюдаващия прокурор) да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването – да изготви споразумение и то да приключи „благоприятно“ за обвиняемия. За това деяние на Димов е повдигнато обвинение за извършено престъпление.

През периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд – Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора и отново поискал да бъде сключено споразумение с лицето, задържано за продажба на наркотици. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд – Стара Загора.

Окръжен съд – Сливен призна за невинен Димов за престъпление по служба и в тази част присъдата ще бъде протестирана от Софийска градска прокуратура.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините