Началникът на РДНСК в Бургас подаде оставка заради конфликт на интереси

Инж. Милен Ненчев при проверката на РДНСК на подпорната стена на „Алепу“
Снимка: принтскрийн Би Ти Ви

Началникът на регионалната дирекция за национален и строителен контрол (РДНСК) – Бургас Милен Ненчев подаде оставка заради конфликт на интереси и осъдително решение на Върховния административен съд (ВАС). Това съобщи Радио Бургас, като се позова на свои източници.

По-рано днес стана известно, че ВАС е потвърдил решение на Комисията за противодействие на корупцията срещу Ненчев, според което, влизайки в конфликт на интереси, той е оказал влияние при съставянето на протокол от проверка. След осъдителното решение Милен Ненчев няма право повече да заема ръководната длъжност.

Повече за установения от КПКОНПИ конфликт на интереси – тук

За нарушенията на закона на шефа на бургаската строителна дирекция са наложени и две финансови санкции от по 5 хил. лв. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Милен Ненчев беше уличен в конфликт на интереси заради проверки, извършени на фирмата за строителен надзор „Консултант 7 БГ“, чийто собственик е неговата съпруга. Преди назначаването на поста началник на РДНСК Милен Ненчев е бил едноличен собственик на тази фирма.

По Закон при проверка на свързани с него лица, каквато е съпругата му, Ненчев би трябвало да си направи отвод и да повери извършването на проверката на друга дирекция за строителен контрол.

В полза на държавата му е отнета и сумата от 144 лева, която представлява полученото от него нетно възнаграждение за двата дни, в които е извършено деянието.

Името на Ненчев влезе в новините в началото на юни миналата година във връзка със строежа в местността Алепу край Созопол. Именно той твърдеше, че сградата с асансьорни шахти и стълбища на морския бряг е „подпорно съоръжение“, а не хотел.

Тогава директорът Ненчев обясни, че това, което се вижда с просто око, „не представлява стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам