BG | EN

Началникът на военното разузнаване подаде оставка

Снимка: скрийншот bTV

Началникът на военното разузнаване Пламен Ангелов поиска да бъде освободен от длъжност, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Това се случва след като миналата седмица Пламен Ангелов и предшественикът му Светослав Даскалов бяха обвинени, че не са контролирали издаването на над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

Красимир Каракачанов каза, че Ангелов е преценил, че е в интерес на службата да се оттегли от поста. Ангелов трябва да бъде освободен от президента Румен Радев с указ, след което той няма да бъде освободен от военна служба и Каракачанов ще го привлече в екипа си.

Ако президентът Румен Радев освободи Пламен Ангелов като директор на Служба „Военна информация“, вероятно той ще остане в службата като служител, допълни Каракачанов.

На въпрос дали очаква цивилен да оглави службата, предвид предлагана законова промяна, Каракачанов каза, че промяната дава възможности, но напомни, че министърът на отбраната прави предложение, процедурата минава през Министерския съвет, а трябва да мине и през съгласуване с президентската институция, за да има указ. Каракачанов нямал предложение към момента.

„Такова нещо не се готви, макар че знаете, че 2015 г. имаше подобна идея, даже внесен законопроект. Подобно нещо поне на този етап аз не го намирам за разумно и за полезно и такъв проект няма.“ Така Каракачанов коментира една от версиите за атаката срещу Ангелов, че се готви обединяване на службите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините