„Национално Сдружение – Народно щастие“- как мярката 60/40 беше превърната в куче – касичка

Снимка: 3D Animation Production Company от Pixabay

Може ли Законът за достъп до обществена информация и т.нар. „мярка 60/40“ да бъдат превърнати в източник за печалба в частна полза? За съжаление отговорът вероятно е „да“, а начинът, по който това може да стане е описан в една история, разказана от „Радио Бургас“.

Счетоводна фирма от Бургас сигнализира за некоректна практика от страна на „Национално Сдружение – Народно щастие“. От там са поискали информация, свързана с отпуснатите средства по мярката 60/40. Като основание са посочили, че извършват проверка и искат въпросните данни по Закона за достъп до обществена информация. Писмото е получено чрез куриерска фирма с наложен платеж. В него се посочва, че се изисква информация, свързана с копия на платежни нареждания за извършени плащания по мярката за месец февруари, име и фамилия на служителите, които са получили средствата. Според счетоводната къща няма как да заплатят за проверка, която те самите не са искали. Не е редно и да предоставят лични данни на своите служители, при положение, че сдружението не е предоставило

документ, че е регистрирано като оператор на лични данни

и има право да борави с такава информация.

Писмото е получено от счетоводната фирма през миналата седмица. „Ние получаваме доста документи от всякакви институции, каза по повод на случилото се Жана Бербатева, служител в компанията. До този момент обаче държавна институция не ни е изпращала писма с наложен платеж. Това може би трябваше да ни бъде първата аларма, за да откажем получаването на писмото. След като платихме съответната такса в размер на 11.99 лв. се оказа, че пратката е от „Национално Сдружение – Народно щастие“ във връзка с мярката 60/40. Заедно с писмото ни бе изпратена и фактура за наложения платеж, за опаковка и доставка на пратката“, обясни още Бербатева.

Според нея сумата за пратката може да е малка, но ако се вземе предвид колко компании в страната са кандидатствали по мярката,

тя може да достигне и до 1 млн. лв.,

ако всички те получат подобни пратки с наложен платеж.

Компаниите, които присъстват ежемесечно в списъците за подпомагане по мярката 60/40 надхвърля 100 хил. „Регистърът е публичен и там може да се види кога са преведени парите, какви са сумите и за колко служители става въпрос“, каза Бербатева.

Проверка на „З истината“ показа, че фактурата, която е издадена за плащането на наложения платеж към сдружението е от компанията „Жи – Пи – Груп България“.

„От нас „Национално Сдружение – Народно щастие“ поиска копие от платежни нареждания за извършени плащания по фонд „Работна заплата“, изплатени на работниците, обясни Жана Бербатева.

Това е информация, която ние не можем да представяме

на абсолютно никаква институция, освен държавна, която ни прави проверка по съответните процедури. Но не и от сдружение, което няма отношение към цялата програма. Като се има предвид броят фирми, които кандидатстват, ако всяка от тях получи такова писмо, „Жи – Пи – Груп България“ ще има доходи доста по-добри от хората, пострадали от пандемията“, каза тя.

Според Закона за достъп до обществена информация, запитвания могат да бъдат отправяни и към частни дружества, които оперират с публични средства. Такива са и тези по мярката 60/40. Официалните данни обаче са публикувани на сайта на Националния осигурителен институт. Исканата информация от „Национално Сдружение – Народно щастие“ е

в противоречие на Закона за защита на личните данни,

тъй като тя не може да бъде предоставяна на неупълномощени лица или организации.

Председател на „Национално Сдружение – Народно щастие“ се оказа 20-годишният Венциласлав Манчовски. Именно той е собственик и на дружеството „Жи – Пи – Груп България“, издала фактурата за наложения платеж на пратката, получена от счетоводната кантора. На сайта на сдружението е уточнено, че проверките, които то извършва са започнали на 1 март м.г. и

„седмични списъци на дейността по гражданския контрол“

редовно ще бъдат публикувани там. Такива обаче до този момент няма.

Пред БНР – Бургас Манчовски обясни, че проверката на фирмите всъщност е започнала от 1 март 2021 г. „Целта ни е ясна – много фирми, които са наши партньори, се оплакаха, че средства до тях не са стигнали, каза той. Процедурата по кандидатстване е много тромава и сложна. Поради тази причина ние решихме да проверим тези фирми, които са получили средства са ги предоставили на работниците си, тъй като има и работници, които заявяват, че имат информация, че фирмите, в които работят са получили средства, а те не са си получили работните заплати. Това е грубо нарушение на Постановлението на Министерския съвет“, обясни още Манчовски.

Според него към 9 март т.г.

сдружението е направило проверка на 1450 фирми,

от които 1120 са представили решенията си и са предоставили достъп до исканата информаця. Отказите на дружествата, които не са предостовили исканата информация са обжалвани пред съответните административни съдилища, каза Венциласлав Манчовски.

На въпроса защо фирмите, получили писмата за проверка, трябва да заплащат за тях с наложен платеж, той отговори, че няма нито един документ, който да е изпратен с наложен платеж. „Всички документи се изпращат за сметка на получателя като получателят заплаща опаковката и доставката на писмото, гласи отговорът му пред БНР – Бургас. Никакъв наложен платеж не фигурира в писмата, които са изпратени“, твърди той. Според Манчовски счетоводното дружество, която сигнализира за казуса, не е спазило изискванията на Постановлението на Министерския съвет.

„Ще предприемем всички мерки, които Законът ни позволява, казва той. Първо

ще информираме прокуратурата,

след което ще информираме НОИ, за да може да се спре плащане по продължителни заявки на тази фирма. Ще информираме НАП, за да могат те да се задействат и да извършат проверка. Вече сме информирали Инспекцията по труда, които ще изискат документи и ще извършат проверка“, обяснява Манчовски.

В писмото, изпратено от сдружението му до счетоводното дружество, подало сигнала, става ясно, че: „Наложеният платеж, който се заплаща в размер на 11.99 лв. е свързан с опаковката на писмо в размер на 4.99 лв. и доставката на писмото с куриерската фирма в размер на 7.00 лв.“ От Сдружението след това изпращат и фактура за плащането към фирмите, където е описано, че става въпрос за наложен платеж за опаковка и доставка на писмото в размер на 9.99 лв. като е включен и ДДС 20 % в размер на 2 лв.

Това означава, че в рамките на периода на проверките, „Национално Сдружение – Народно щастие“ би трябвало да е получило само от заплащането за окомплектоването на писмата

приход от около 5.5 хил. лв.

От счетоводното дружество също са изпратили жалби до куриерската фирма, икономическа полиция и Окръжната прокуратура в Бургас. „Целта ни е да афишираме целия проблем, който касае доста фирми, обясниха от там. Направили сме акция да информираме всичките си клиенти да не приемат писма, които не очакват, да проверят първо за какво става дума преди да плащат“, каза Бербатева.

От полицията в Бургас информираха, че до момента е подаден само един сигнал срещу „Национално Сдружение – Народно щастие“, който вече е разгледан от експертите й. „Те установиха, че най-вероятно се касае за случай, в който чрез системно разпръскване на писма посредством фирми, които ги разнасят и изискват да бъде извършено предварително плащане в размер на една относително малка сума пари, вероятно трупат

дивиденти само и единствено за джоба на изпращача,

каза говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. Практически самото писмо е с изключително странно съдържание като се изискват данни, които не би трябвало да послужат абсолютно на никого“, обясни тя.

По случая вече е започнало разследване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам