Националният съвет за корупцията завърши без заключителен документ

Снимка: president.bg

Заседанието на Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС), което беше свикано от президента по повод борбата с корупцията по високите етажи, завърши без обща декларация.

В своето изявление след заседанието президентът Румен Радев направи следните изводи:

„Разминаване в нашата оценка за ефективността на Антикорупционната комисия, разминаване в нашата оценка доколко Народното събрание осъществява ефективен контрол, реален контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката ни за ефективността на нормативната база, която, според мен, не предполага ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта, поради, на първо място, нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството на Антикорупционната комисия и пасивни методи за борба с корупция, които се фокусират основно върху проверка на декларации и очакване на сигнали. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица, поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване от длъжността“.

Според държавния глава последните разкрития демонстрират, че има съществени несъвършенства в други закони и в тяхното прилагане, които създават условия за проява на корупционни практики.

Решенията, които е предложил Румен Радев, са приемане на нов Закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния; създаване на временна комисия за проверка на дейността на антикорупционната комисия – КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения; пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица на висши публични длъжности и пълните протоколи от проверките да станат публично достояние; изпълнителната и законодателната власт да предложат и приемат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията за генериране на корупция.

Държавният глава призова българите за нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупция и към бездействието на държавните институции. 

Заседанието е преминало без представител на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като председателят й Пламен Георгиев е в отпуск докато се проверява сделката за апартамента му, а междувременно излязоха и публикации срещу заместника му.

Днес само от БСП са одобрили предложената от президента декларация и затова няма заключителен документ от заседанието, се разбра от думите на лидера на партията Корнелия Нинова. На КСНС бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти, заяви още Нинова на излизане от сградата.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, докладът на президента е пратен в последния момент. Част от текстовете са покривали приети до момента решения. Дариткова изрази несъгласие с изводите на президента. Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, посочва още Дариткова. Нямаше напрежение на КСНС, но нямаше как да подкрепим декларация, в която се предлага текст, че държавата е абдикирала, каза от своя страна заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Емил Христов.

Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки заявява, че според него съветът не е бил особено ефективен, а „грозен опит президентската институция да бъде употребена като на пиар фирма БСП, а самия президент – като личен пиар консултант на Корнелия Нинова.“

Председателят на НФСБ Валери Симеонов определя срещата при президента като „политическо мероприятие“.

Малко по-късно председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов направи извънредно изявление в Министерския съвет, в което обяви, че Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев е бил предизборен подарък за лидера на БСП Корнелия Нинова. Според премиера, държавният глава иска да назначава бъдещия шеф на антикорупционната комисия, след като бъде променен законът. 

Борисов коментира и изказване на заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви след като освободи постовете си в парламента: „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже“.

„Как може да каже, че няма кой да го накаже – може да го накаже Господ, може да го накаже парламентът, мога да го накажа и аз. Към моите съм изключително строг“, обяви министър-председателят.

Отново днес, в писмо до медиите от Антикорупционната комисия, посочиха, че „атаката срещу нея е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 милиарда и 200 милиона причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това“. На въпрос от Медиапул да разясни съдържанието на съобщението, от комисията са отказали с мотива, че всичко е „класифицирана информация“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам