BG | EN

След като източи стотици хиляди от Здравната каса, националният консултант по очни болести е сменен

Снимка:Hebi B. от Pixabay

Само шест месеца бе национален консултант по очни болести доц. д-р Борислав Кючуков – началник на клиника в Университетска болница „Царица Йоана“ в столицата. В края на октомври той бе заменен от управителя на медицински център „Очна клиника – Ден“ в София доц. Андрей Андреев, след като от Здравната каса установиха, че доц. Кючуков е участвал в схема за източване на бюджета й.

На 1 април т.г. доц Борислав Кючюков е избран за председател на експертния съвет по очни болести към министъра на здравеопазването. Две седмици по-късно Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) назначава проверка по сигнал в Клиниката по очни болести на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоана“ (ИСУЛ), ръководител на която е доц. Борислав Кючуков. Проверката приключва през август т.г. със заключение, че доц. Кючюков е записвал в медицинската документация, че е извършвал сложни операции на пациенти, отишли в клиниката за рутинната процедура – премахване на перде. За рутинната процедура Здравната каса заплаща 360 лева, а за написаните от Кючуков усложнения – двойно повече, 700 лв. Разминаването е в размер на над 200 хил. лв.

През октомври т.г., след като със случая се заемат и от ГДБОП, министър Ананиев изважда доц. Кючюков от експертния съвет и в момента съвета работи с един по-малко от членовете си – четирима, вместо петима.

Сигналите

Сигнал за случващото се в Очна клиника на ИСУЛ „За истината“ получи от лекар, който работи там. Същият лекар подава сигнал и до Здравната каса,  откъдето назначават проверка. Тя приключва с протокол за установени нередности на 52 страници, с копие от който „За истината“ разполага. 

Проверката е извършена в периода 16 април – 13 август т.г. За да се установи дали платените на клиниката медицински дейности действително са извършени, от Централно управление на НЗОК изпращат писма на пациенти, преминали лечение в ИСУЛ през 2015 и началото на 2016 г. Те са прегледани от трима независими офталмолози – доц. д-р Анета Мишева от медицински център в София, проф. д-р Ботьо Ангелов от Очно отделение на „Медицински институт на МВР“ и доц. д-р Тошо Митов от Специализирана очна болница „Св. Петка“ във Варна.

Плуващи мътнини

Тримата преглеждат общо 59 пациенти, а заключенията им съвпадат – при всички е отчетено, че е извършена операция, която в действителност не е правена.

Избираме произволно случай от описаните в протокола от проверката. Пациент постъпва за лечение на катаракта на дясното око. Към историята на заболяването е приложен оперативен протокол, според който на пациента е извършена операция за отстраняване стъкловидно тяло с т.нар. „преден достъп“. Операцията е извършил доц. Борислав Кючюков. Заключението на доц. Анета Мишева е, че статусът на пациента не отговаря на отчетената процедура, т.е. на пациента не е отстранено стъкловидно тяло, но на болницата е платено точно за това. За тази манипулация Здравната каса плаща 700 лв., докато за операция на катаракта (премахване на перде) 360 лв.

Друг пациент постъпва с оплаквания „плуващи мътнини“ и „светкавици“, както и намалено зрение пред дясно око. Четири години по-рано е бил диагностициран с макулна дегенерация на дясно око. Според оперативния протокол и този пациент е опериран от доц. Борислав Кючюков, а болничната документация сочи, че на пациента е направена факоемулсификация и аспирация на катаракта, имплантирана му е леща по стандартен метод с последваща предна витректомия. Експертното решение на доц. Мишева обаче е, че статуса на пациента не отговаря на отчетената оперативна процедура.  

Диагноза и лечение

Само през 2015 г. Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Царица Йоана“ е отчела 277 хоспитализации на здравоосигурени пациенти, на които според отчетната документация е извършено оперативно отстраняване на стъкловидно тяло. Още дванайсет хоспитализации са отчетени през януари 2016 г., със същата оперативна процедура. В действителност пациентите са имали катаракта, т.е. трябвало е само да се отстрани пердето на окото. Това обаче е твърде ниско платено, не отрича доц. Мишева пред „За истината“. „С 360 лв. колегите не могат да си покрият разходите“, коментира лаконично тя, като отказва подробности около прегледите, които лично е извършила, защото „ако Касата пише, че има нарушения, значи има“.

Пари за неизвършени операции

По времето, когато въпросните интервенции са отчетени и платени от Здравната каса, болницата не е имала апаратура, с която да ги извършва.

Това доказва и протокола от проверката на НЗОК. В него е записано, че от болничното ръководство са изискани документи, които да докажат наличието на функционираща апаратура в Клиниката по очни болести към УМБАЛ. На проверяващия екип е представен договор за доставка и въвеждане в експлоатация на комбиниран апарат за факоемулсификация и параплана витректомия, заприходен и въведен в експлоатация през януари 2016 г. На екипа не са представени документи, доказващи, че тази техника е била налична или наета през 2015 г., когато лечебното заведение е отчело въпросните 277 хоспитализации с извършена основна оперативна процедура „Остраняване стъкловидно тяло с преден достъп“.

През 2016 г., до пускането в експлоатация на новозакупената апаратура, са отчетени още 12 такива хоспитализации, което означа, че болница ИСУЛ е отчела, че в Клиника по очни болести са извършени оперативни процедури, за които не е имала нито собствена, нито наета апаратура.

За неизвършените операции УМБАЛ „Царица Йоана“ е получила от здравните ни осигуровки 194 хил. лв. за 2015 г. и още 8400 лв. до 21 януари 2016 г. Тези суми „са неоснователно получени и подлежат на възстановяване“, е заключението на проверяващия екип.

Извън проверката

Фалшифицирането на медицински протоколи очевидно продължава и след 2016 г., пише в сигнала, изпратен до „За истината“. Според него за последните четири години доц. Кючюков е оперирал почти хиляда пациенти с катаракта, които са с подменена клинична пътека. А за това, че доцентът е носил пари за болницата, фалшифицирайки клични пътеки, е получавал по няколко хиляди лева на месец допълнително стимулиране, пише в сигнала.

„За истината“ опита да се свръже с доц. Кючюков на работното му място в клиниката в ИСУЛ. На молбата за личен разговор отговориха: „Ако сте за преглед, докторът не преглежда в клиниката“.  И ни насочиха към кабинета му. Той, според справка в интернет е на „Медицински център – д-р Борислав Кючуков“ ЕООД. Въпросният център обаче от юли 2018 г. е с променено име – „Медицински център ЕОС“, и с променен собственик. На мястото на Борислав Кючуков е вписана Ася Гладилова.

При първи опит връзка с доктора не успяхме да осъществим, тъй като на посочения телефон на центъра, се обаждат служителки, които услужливо отговарят, че могат да помогнат единствено, ако се нуждаем от час за преглед. Ден по-късно доц. Кючуков лично върна обаждане, като отказа да коментира фактите, изнесени в текста и ни пренасочи към пресцентъра на УМБАЛ „Царица Йоана“. На молбата ни да коментират констатациите на НЗОК за неправомерно получени суми от болницата, д-р Цуракова, отговаряща за „Връзки с обществеността”, отговори: „Решението на НЗОК се обжалва от болницата. Дали има решение по отношение на обжалването мога да Ви кажа, когато след петдневен редовен годишен отпуск изпълнителният директор на УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” ще бъде на работа“

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

За 20 години, откакто има Закон за достъп до обществена информация, в РИОСВ В. Търново са получени 460 заявления

Информация търсят физически лица, фирми, общини и други институции. Исканите данни най-често са свързани с мониторинга на околната среда

Осем са кандидатите за кмет на Габрово, въпросът е ще има ли балотаж

Интрига в Габрово този път може и да има. Кметът на града три поредни мандата Таня Христова отново е номинацията на ГЕРБ за кмет. Кандидатират се и трима бивши областни управители. А някои от другите кандидати са истинска изненада.

Трета лента ама друг път – година и половина се чака решение за обезопасяване на пътен участък

Проблемът със зачестилите катастрофи на пътя Габрово-Севлиево в участъка на разклона за с. Враниловци, е на масата от април 2022 г. Тогава започна поредица от срещи между ръководството на областната администрация, Община Габрово и Областно пътно управление, на които се обсъждаха варианти за подобряване на организацията на движение.

Още разследвания

Как Вършец остана без музей, а Общината плати двойно за недовършен ремонт

Малко над четвърт милион европейски пари са потънали в недовършения проект за цялостното обновяване на музея във Вършец. Изпълнението започва през 2018 г., но ремонтът на музея във Вършец остава недовършен и до днес.

Какво остана скрито зад конкурса за създаването на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора 

В международен архитектурен конкурс за идеен проект за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора се състезаваха 98 проекта от 28 страни, оценявани също от международно жури.

„Нокаутира го с два удара“ – горски е бил пребит защото задържал камион с дървени трупи без документи

лужител на Държавното ловно стопанство "Росица" - Севлиево е пребит по време на проверка, която установява съмнителен превоз на дървени трупи.