Национална мрежа за децата призова Борисов да отмени договора за „негодна детска болница“

В петиция за оставката на здравния министър и „отмяна на договора за 100 млн лева за негодна детска болница“ за няколко часа се подписаха над 5500 души.

В началото на март пред Министерство на здравеопазването се проведе поредният протест срещу изграждането на нова детска болница на мястото на изоставен от десетилетия строеж Снимка: Фейсбук група

Националната мрежа за децата призова министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов да нареди отмяната на подписания договор за националната детска болница. 

Въпреки протестите на лекари, архитекти и различни граждански организации вчера Кирил Ананиев подписа договора за изграждане на Национална детска болница върху скелето на започната през 1978 г. сграда в двора на Александровска болница в София.  

В разпространена днес позиция, Националната мрежа за децата, в която участват над 120 граждански организации и сдружения, заявява, че договорът е подписан в условията на безпрецедентна криза, и определя това като „предателство към българското общество и неговите най-уязвими членове – децата“.

„Смятаме, че това решение е пример за престъпно недооценяване на обективни обстоятелства и липса на професионализъм, които ще имат тежки последици върху сектора на детското здравеопазване. Затова настояваме министър-председателят г-н Бойко Борисов да нареди отмяната на договора за негодна детска
болница“, пише още в позицията.

Пред БНР днес здравният министър мотивира подписването на договора с това, че цялата процедура за строителството по Закона за обществените поръчки е приключила, както и обжалванията през Комисията за защита на конкуренцията. „Нормално е, когато е минала цялата тази процедура, ние да започнем, тъй като ще мине този вирус и ние ще трябва да мислим за децата, за да можем да направим една модерна, комлексна многопрофилна болница. Не виждам защо да не започваме“, заявява министърът.

Снимка: nmd.bg

Веднага след като беше оповестено, че здравният министър е подписал договор за близо 100 млн.лв. за строителството на болницата въпреки протестите и във време, когато недоволните са ограничени в правото си да протестират, беше създадена петиция на гражданската инициатива „За истинска детска болница“, която само за няколко часа е подписана от над 5000 души.

„Кирил Ананиев злоупотреби с извънредното положение в страната, като подписа в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване.“, се казва в петицията. В нея се припомня, че Ананиев е подписал договора въпреки протестите на десетки хиляди лекари, родители, архитекти и инженери, продължаващи от месеци и въпреки многократните си обещания за прозрачен процес. Създателите на петицията отново заявяват, че построяването на нова, модерна детска болница би струвало по-малко и би станало по-бързо.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам