BG | EN

Национален екоклъстер тръгва от Варна

Снимка: ЕвоВарна.

Национален екоклъстер беше учреден през седмицата във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това заяви Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен от Варна и София, към обединението на този етап има интерес за включване и от Стара Загора и Силистра.

Първата задача, с която ще се заемем, е да направим мапинг на всички цели, които преследваме и да разделим „отбора“ на групи с определена насоченост, посочи Пенков.

Предметът на дейност на клъстера обхваща дейности в областта на младежкото развитие, кръговата икономика, зеленото и социалното предприемачество, иновациите и дигитализацията, общественото равенство. Целта е да подпомага плавния преход на бизнеса, общинските и държавните власти в усилията им за екосъобразност, устойчивост и въглеродна неутралност.

В петчленния управителен съвет на новото сдружение влизат още Николай Танчев от фондация „Гея“, Георги Памуков, ръководител на Центъра за професионално обучение към Техническия университет, Наталия Николова от „Академия за рециклиращо изкуство“, Павел Крачунов, докторант по екологичен мениджмънт в Технически университет – Варна.

Освен активен гражданин, Апостол Пенков е член на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, климатичен посланик на Европейския климатичен пакт към ЕК. Преди няколко години той преведе на български глобалния климатичен симулатор на En-roads – инструмент, който показва всички фактори, които изменят климата. При промяна на един индикатор се извършват над 1000 калкулации, които изчисляват как се променя температурата до 2100 г., обяснява Пенков. Според него най-важното, което правителствата трябва да предприемат в борбата с глобалното затопляне, е ограничаване потреблението на въглища, петрол и газ. Това няма как да се случи, освен ако не се въведат въглеродни данъци върху най-големите замърсители, убеден е климатичният посланик. Според него енергийната ефективност при сградите и транспорта също има голям ефект. „Трябва да ограничим потреблението. В ежедневието си съм въвел минимализъм – наложил съм ограничения върху всякакви ресурси“, разказва Апостол. Според него това няма да се случи без да се образоват хората и да се наложат ограничения от страна на правителството.

Чуйте разговора за новоучредения национален екоклъстер и за извървения път от посланик на инструмента En-roads до климатичен посланик с Апостол Пенков:

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Деца се гмуркат край дивите плажове до Варна – вземат проби за замърсяване на водата

Повече от 40 деца и младежи от Варна ще опознаят отблизо света под морското равнище това лято. Ще се научат да се гмуркат и да разпознават подводния свят с определители. Ще обследват и фото документират крайбрежните морски екосистеми. Ще описват и заснемат определени дънни участъци с характерни и добре запазени представители на дънната флора и фауна.

Дестинация „Отпадъци“ – 2

Изгарянето на вносни отпадъци в България ще продължи с пълна пара. Това е изводът, с който завършихме първата част на разследването „Дестинация Отпадъци“. Това се случи преди близо 5 години. Прогнозата ни се сбъдна.

Щипка сол, шепи страх

Провадия и сол. Думите са синоними заради огромното находище край града. От десетилетия се извършва индустриален добив. Което пък прибавя още една дума в речника на хората – земетресения. Не от днес. В минал подкаст ви разказахме за сегашен проект за два нови сондажа. Инженер Кадрия Мехмед сподели притесненията на съгражданите си.

Още за новините

От ДПС-Никола Козлево първи в Шуменско декларираха подкрепа за Ахмед Доган във войната му с Пеевски

Депесарите от най-малката шуменска община Никола Козлево се оказаха двигател на процесите в цялата регионална организация, която дълго се колебаеше каква позиция да заеме в откритата война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество, реши окончателно съдът

Това слага край на период от две години, в който КОНПИ прибегна до поредица от процедурни трикове, за да избегне изпълнението на съдебното решение, което я задължава да разкрие информацията.

Трусове в ДПС–Шумен: Областният съвет наложи декларация в подкрепа на близкия до Пеевски Хамид Хамид

След тежко мълчание по повод откритата война между Ахмед Доган и Делян Пеевски, областният съвет на ДПС в Шумен най-после излезе с позиция, която обаче предизвиква нови трусове в местната организация.