BG | EN

Народното събрание създаде временна комисия за Пловдивския панаир

Снимка: Фейсбук/Международен Панаир Пловдив

Със 184 гласа „за“ и без въздържали се депутатите гласуваха за създаването на временна комисия, която в рамките на месец да разгледа казуса с Пловдивския панаир.

Комисията ще трябва да установи всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международния панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. 

Темата е актуална от миналата година когато общинският съвет на Варна прие предложение на бизнесмена, благодарение на което той да може да получи пълен контрол върху акциите на панаира. Варненските акции, обаче, е трябвало да бъдат върнати на държавата. Това не е направено, а прокуратурата съобщи, че проверява случая, но все още не е излязла с резултат от проверката.

Съветниците от ГЕРБ-СДС във Варна подариха Пловдивския панаир на Георги Гергов- тук

Впоследствие, общинските съветници в Пловдив опитаха да се противопоставят на действията на бизнесмена, но ново предложение на Гергов – този път до Общински съвет – Пловдив мотивира мнозинството на ГЕРБ с подкрепата на лявата група, свързана с бизнесмена в съвета да променят становището си и да правят всичко възможно новото предложение да не бъде променяно.

ГЕРБ и БСП осуетиха сесия на Общинския съвет в Пловдив в полза на Георги Гергов – тук

Граждани излязоха на протест, а на последната сесия, на която се искаше преразглеждане на предложението дойдоха двама заместник-председатели на Народното събрание и депутати.

Търговският регистър е отказал да впише апорта на варненските акции от Панаира, съобщи в профила си във Фейсбук общинската съветничка от Демократична България в Пловдив Веселина Александрова, която е един от най-активните съветници в опитите да се осуети получаването на пълен контрол върху Панаира от страна на бизнесмена.

Панаирът на Гергов и ГЕРБ – как се гласува – тук

Представители на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” инициираха създаването на временна парламентарна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около „харизването“ на Пловдивския панаир на Георги Гергов от 2016-а година, когато държавата се отказва от акциите си, до днес. 

“Ще поканим Бойко Борисов и Георги Гергов да седнат един до друг и да отговорят на всички въпроси, свързани със собствеността на тази историческа сграда. Ще предприемем и действия, за да установим оказван ли е натиск върху общински съветници в Пловдив и Варна, така че 350 дка в почти централна градска част на река Марица да отидат в ръцете на частник и да бъдат застроени”, каза тогава съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

А Никола Минчев от “Продължаваме промяната” напомни, че двете формации настояват Пловдивския панаир да получи статут на паметник на културата, за да бъде запазен от готвеното му посегателство.

Временната парламентарна Комисия ще се състои от 14 народни представители,

избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като се избира за срок от един месец и трябва да изготви доклад за резултатите от работата си.

Сред фактите, които трябва да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49.63 % от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общинския съвет Варна за връщане на акциите на държавата, апортът на варненския дял в дружество „Пълдин Туринвест“ АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира, решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

Началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 г. Днес панаирният комплекс е най-големият в Югоизточна Европа и е разположен на 352 000 кв. м. площ, а общите изложбени площи са 137 831 кв. м., от които половината са покрити. Комплексът разполага с 19 многофункционални екзпозиционни палати и модерен конгресен център с 13 зали за семинари и конференции.

В мотивите се посочва, че почетният руски консул и руски гражданин Георги Гергов от години прави опити да получи пълния контрол върху Международния панаир Пловдив. Той контролира 50.36 % от панаира, но за да взима решения сам са му нужни над 2/3 от капитала на дружеството.

За председател на временната комисия бе избран Румен Йончев от „Български възход“.

За членове на комисията от ГЕРБ-СДС бяха избрани Бранимир Балачев и Радомир Чолаков, от „Продължаваме Промяната“ – Никола Минчев и Христо Даскалов, от ДПС – Рамадан Аталай и Танер Али, от „Възраждане“ – Росен Стоянов и Ангел Георгиев, от „БСП за България“ – Румен Гечев и Иван Петков, Йордан Иванов и Кремена Кунева от „Демократична България“ и Александър Николов от „Български възход“.

Междувременно – обрат в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие декларация, с която поиска акциите на община Варна от Международен панаир-Пловдив да бъдат прехвърлени на община Пловдив. Декларацията е до Народното събрание, Министерски съвет, Общински съвет Варна, община Варна и лидерите на политически партии от Общински съвет Варна.

Тя бе подкрепена от 40 съветника и в нея е записано: „подарените на общината Варна 29 процента от акциите на Панаира да преминат към държавата, след което при възможност да бъдат прехвърлени безвъзмездно на община Пловдив или да бъдат отпуснати целеви средства от държавата на община Пловдив за закупуване на тези акции от община Варна“.

Извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив беше свикана от съветниците на партия ГЕРБ, които преди това няколко пъти не се явиха на свиканите заседания по темата, свикани преди акционелното събрание на дружеството на Георги Гергов тази година.

Те излязоха с декларация и предложение делът на община Варна от Панаира, оценен на 16.3 млн. лева държавата да отпусне целево средства и община Пловдив да ги откупи.

Общинският съветник Веселина Александрова от „Демократична България“ изчете обръщение към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в която поиска той да разговаря със структурата на партията му във Варна и да им предаде, че защитата на обществения интерес може да бъде гарантирана единствено, ако община Варна върне на държавата акциите безвъзмездно, както са ги получили.

Варна ги получи, за да плати на Гергов 43 млн. лв. за дупката в центъра на града, която въпреки обещанията и уверенията на местната власт продължава да си е … дупка.

Отново на 18 януари Окръжен съд-Пловдив спря вписването на увеличението на капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“ с варненските акции от Панаира.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините