НАП пусна приложение за проверка на изтекли лични данни

Скрийншот от страницата на НАП

Националната агенция за приходите (НАП) пусна приложение, в което всеки може да провери дали личните му данни са сред източените след хакерската атака. То е достъпно на страницата на агенцията.

За проверката е необходимо да се въведе единен граждански номер и да се посочи мобилен телефон, на който да бъде получена информацията.

Според съобщението в страницата на НАП, извършването на справка в настоящия й вид е съгласувано с Комисията за защита на личните данни. Всеки гражданин следва да се съобрази с изискването да извършва индивидуални справки, които касаят единствено неговите лични данни. Проверките за лични данни на трети лица, без основание за това, представлява нарушение на действащото законодателство, посочват от НАП. От агенцията заявяват, че ще продължат да информират гражданите „в подходяща форма за всичко, свързано с възникналия инцидент и възможности за защита на данните“.

Приложението на НАП се публикува близо две седмици след хакерската атака, при която в интернет пространството бяха разпространени личните данни на над 5 млн. български граждани и фирми.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам