BG | EN

Историята на...

Направете празниците по-весели, като подкрепите малкия бизнес до вас

Красимир и Боряна в своята работилница във Велико Търново

Годината завършва и започва с празници. Това означава усмивки, споделени мигове и разбира се… подаръци.

А защо празничното пазаруване да не е с кауза и мисъл за нашите общности?

Подарете на приятел масаж в кварталното студио. Купете творба от местен художник или занаятчия. Подкрепете малкия бизнес до вас. Това ще направи празника малко по-весел както за тях, така и за вас.

В следващите редове ще намерите кратък наръчник за пазаруване с продукти от малки семейни бизнеси, които ще ви вдъхновят.

Как се прави изкуство с кожа? Красимир и Боряна споделят

Боряна и Красимир са създателите на K&B Art.

Ако ръчно изработените творения от кожа на K&B Art ви приличат повече на произведения на изкуството, отколкото на предмети за всекидневна употреба, не сте единствени. Почитателите на работата на Красимир и Боряна – съпружеската двойка зад „изкуството на К & Б“ (от английски K&B Art) – няма да се изненадат, че семейството има дълга история със занаятите и изкуството.

Боряна рисува, откакто се помни, а висшето ѝ образование е в сферата на изобразителното изкуство и педагогиката. Освен това е потомка на стар болярски род, занимавал се с обработка на кожа.

Красимир е творец първо поколение, но за сметка на това наваксва бързо. Вече над десетилетие и половина бившият машинен техник работи върху своя автентичен стил и много от разкошните чанти, раници, портфейли, калъфи за ножове, колани и други аксесоари на K&B Art днес са негово дело.

И въпреки че биха изглеждали чудесно зад витрина, изделията на K&B Art са практични и здрави аксесоари, на които клиентите се радват с години – и които с времето стават все по-красиви. Качествената кожа, използвана в изработката им, старее прекрасно!

Кожени изделия от K&B Art

Освен кожени изделия, K&B Art предлага на своите клиенти материали и инструменти за работа с кожа, както и изящни копринени шалове с щампа по дизайн на Боряна.

Управлението на малък бизнес като K&B Art често е 14-часово начинание, седем дни в седмицата, но и двамата съпрузи са ангажирани в своята общност. Боряна преподава изкуство, а Красимир организира занаятчиите във Великотърновския регион с цел по-широко представяне на местните изкуства и занаяти. Освен това е ментор на начинаещи предприемачи в менторската програма на Бизнес академия за стартиращи предприемачи – BASE, подкрепяната от Фондация „Америка за България“ безплатна програма по предприемачество.

Ще откриете изкушенията на K&B Art на улицата на занаятите в Стария квартал във Велико Търново, ул. Самоводска чаршия, и на ул. Велчо Джамджията №1, където се провеждат и демонстрационни работилници. Можете да поръчате специален подарък от кожа за любим човек и онлайн – през страницата на K&B Art във Facebook.

Поканете природата в дома си с „живо“ бижу от Curly Berry Art

Долавяте ли трепета на пеперудени криле в този прекрасен чифт обеци от Curly Berry Art?

Усещането за оптична илюзия е силно във всяко едно творение на Стойка.

Тя е творецът зад „живите“ бижута на Curly Berry Art и черпи вдъхновение от дивата природа и естествените форми. От метал и полимерна глина вае толкова реалистични изделия, че лесно може да ги сбъркате за кацнала на рамото пеперуда или падащо листо, попаднало в мимолетната прегръдка на нечии коси…

Създаването на вдъхновени от природата украшения е начинът на Стойка да се справя по-добре с напрегнатото градско ежедневие. То е и възможност да съчетае творческите си пориви и страстта към накитите. И въпреки че от дете майстори обеци и други скъпоценности за себе си, едва след тежък професионален период най-накрая дава приоритет на нещата, които истинска обича да прави.

Стойка предлага само изделия, които самата тя би носила с удоволствие.

Докато опознава полимерната глина – изключително лек и податлив на обработка материал, идеален за изработване на нестандартни бижута – и доусъвършенства своята техника, Стойка прави украшения единствено за близки хора. Много скоро обаче напълно непознати започват да се свързват с нея, за да поръчат от творенията ѝ. Окуражена от интереса, тя лансира своята марка накити Curly Berry Art.

Стойка продължава да работи като бранд мениджър в голяма корпорация, докато развива своето начинание. Събужда се в 5 сутринта всеки ден, за да изпълнява поръчки и да разработва нови модели. Записва се в Бизнес академия за стартиращи предприемачи – BASE, безплатна предприемаческа програма, реализирана с подкрепата на Фондация „Америка за България“, за да научи как се управлява малък бизнес.

Нарастващият брой последователи на Curly Berry Art в социалните мрежи говорят за добре научени уроци. Много от тях са лоялни клиенти, които оценяват изработените с много любов и внимание към детайла изделия.

А вие, не търсите ли именно това в един подарък?

Ако сте в София, непременно вижте графика с участия на Curly Berry Art. Стойка обича да си говори с хората и е чест участник в занаятчийски и арт базари. Отбийте се на щанда на Curly Berry Art и тя ще ви посъветва с какъв подарък да зарадвате любимия човек или как да постигнете нова ослепителна визия за празниците.

Ако не сте в София и търсите идеи за подаръци, последвайте Инстаграм профила на Curly Berry Art или страницата на бранда във Facebook.

В „безкрайните“ шалове Цвета намира безброй възможности

Инфинити или „безкраен“ шал от Flower in Love

Цвета не чувства, че определението „творец“ ѝ е по мярка. По-скоро вижда себе си като „ентусиаст“.

Че е много повече от любител обаче говорят стилните ѝ дизайни и красиво изработени шалове, чанти, тениски и несесери.

Цвета носи модни аксесоари по собствен дизайн от години, но до скоро не предполага, че силно изразеният ѝ личен стил и страстта към модата могат да се превърнат в професия. Тя е инженер по образование и дълги години работи в областта на продажбите в родния Панагюрище.

Освен това Цвета е майка на три деца и когато пандемията от Covid-19 затваря училища и градини за продължителни периоди, ѝ се налага да преосмисли своите житейски и професионални приоритети. Тя напуска работа и най-накрая започва да гледа на доскорошното си хоби като на възможност.

Под името Flower in Love (flower е „цвете“ на английски), тя започва да прави инфинити или „безкрайни“ шалове – наречени така, тъй като нямат начало и край. Постепенно нещата потръгват, поръчките се увеличават и Цвета добавя допълнителни артикули към асортимента на Flower in Love.

Колкото повече се образова за изработката на текстилни продукти обаче, толкова по-загрижена е за въздействието на индустрията върху планетата. Затова Цвета използва все повече рециклирани материали и стари дрехи. Грижата ѝ за природата е оценена и от клиентите – колекцията на Flower in Love „нов живот за старите дънки“ e толкова популярна, че се разпродава почти веднага след пускането ѝ за продажба.

Цвета определя себе си като щастливка, защото цялото ѝ семейство я подкрепя в амплоато ѝ на творец предприемач. Съпругът ѝ участва не само в създаването на бранда (негово дело е логото на Flower in Love), но и в неговото развитие – принтове от негови картини често красят летните колекции на Цвета.

Вдъхновени от примера на талантливата си майка, двете ѝ дъщери изработват свои модни аксесоари, като по-голямата вече продава свои разработки.

Последвайте Цвета и Flower in Love във Facebook и Instagram, за да откриете специален подарък за специален човек и да научите повече за това талантливо семейство от Панагюрище!

Цвета е възпитаник на Бизнес академия за стартиращи предприемачи – BASE, безплатна предприемаческа програма, реализирана с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

С подарък от „Сръчко“ любим човек дари… и той ще ти благодари

Катя предпочита да работи с дърво, защото е естествен материал и позволява изработката на изчистена и по скандинавски семпла украса.

Определението „Сръчко“ пасва на Катя като ръкавица – с ръцете си създава майсторски украшения, подходящи за делник и за празник. Преди години това ѝ умение я извежда от затруднено положение – и я повежда по пътя на предприемачеството.

За кръщенето на новородената си рожба преди половин десетилетие, Катя желае да организира истински специално събитие. Стремежът ѝ е всичко за празника да е направено с вкус и отношение – от трапезната украса до сувенирите за гостите. По магазините в родния Габрово и онлайн обаче намира само масово произведени пластмасови дрънкулки – далеч от представата ѝ за персонализирана украса.

Катя решава да вземе нещата в свои ръце – буквално. Гостите ѝ са толкова впечатлени от изработената от нея декорация, че я ангажират да направи украса и за техните специални събития. Постепенно се разчува за сръчния декоратор и така естествено се ражда бранда „Сръчко“.

Освен декорация за специални поводи, Катя изработва поздравителни картички, творчески комплекти, аксесоари за дома и украшения за коледната елха. Добрият ѝ усет за желанията на клиентите превръща всеки предмет в истински специален подарък. За да благодари за даровете, които Катя създава за нейните майка и сестра, клиентка пише: „Работата ви разчувства“.

Въпреки че е основният двигател зад бранда „Сръчко“, Катя не е сама в своето начинание – помага ѝ цялото семейство. Дъщеря ѝ тества творческите комплекти, съпругът ѝ съдейства с поддръжката на инструментите, а бабите и дядовците се включват с опаковане на подаръците през пиковия коледен сезон.

Може да поръчате своя подарък от сръчното семейство в новооткрития онлайн магазин на „Сръчко“ на https://sruchko.bg/

*Текстът и снимките са част от редакционното съдържание на бюлетина на Фондация „Америка за България“

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“