BG | EN

Нападението над журналист от „За истината“ – пример за възпрепятстване на свободата на словото

Репортери без граници
Снимка: принтскрийн от предаването на живо на конференцията в YouTube

Скорошното нападение срещу журналиста от Червен бряг и автор на „За истината“ Христо Гешов беше един от примерите за възпрепятстване на журналистическата работа, дадени по време на днешната международна конференцията „Медийна свобода и плурализъм: Как да рестартираме основен европейски стълб“, която се провежда в София.

За това говори Полин Аде-Мевел – ръководител на балканския офис на „Репортери без граници“, която припомни убийствата и заплахите срещу разследващи журналисти и враждебната реч на политически лидери срещу репортери. „Репортери без граници“ непрекъснато получават информация от журналисти, които са възпрепятствани в работата си. Натискът върху тях е ужасен, каза още Полин Аде-Мевел. Българските власти не харесват индекса и анализа ни, но нищо не върви добре, допълни тя.

По думите Матайс Берман, съветник на представителя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по свободата на медиите е лесно да заплашиш журналист, чиято заплата е ниска, а условията на труд – лоши и заплахите към журналисти са се превърнали в нещо рутинно и ежедневно.

Вербалното и физическото насилие вече не е фикция, а тъжна реалност в ЕС, каза пред присъстващите изпълнителният директор на „Аксел Шпрингер“ Марк Декан.

Конференцията „Медийна свобода и плурализъм“ е организирана от четири професионални сдружения от сектора: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на журналистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.

Сред участниците са Марк Декан – главен изпълнителен директор на голямата европейска издателска компания „Рингиер Аксел Шпрингер медиа“, Оливер Вуйович, генерален секретар на Организацията на медиите от Югоизточна Европа (SEEMO), Полин Аде-Мевел, която ръководи балканския офис на „Репортери без граници“,
и Матю Каруана Галиция – журналист в малтийския офис на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), който е и син на взривената в колата ѝ журналистка и борец с корупцията Дафне Каруана Галиция.

Приемането на Софийска декларация за медийна свобода в Европа е една от целите на форума, организиран в българската столица в деня, когато пристигат лидерите на страните от ЕС и Западните Балкани за срещата на 17 май, смятана за кулминацията на председателството на Европейския съвет от България, припомня Дневник.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините