Нанси Шилър: Доброто е по-заразително от вируса

„Истински възхитена съм от работата на гражданския сектор в трите седмици, след като България обяви извънредно положение“, казва президентът на Фондация „Америка за България“.

Нанси Шилър (в средата на снимката) с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа и кмета на Пловдив Кметът на Пловдив Здравко Димитров
Снимка: Америка за България

Мобилизацията на толкова много доброволци и дарители през последните три седмици е поразителна, казва президентът на Фондация „Америка за България“ в обръщение, разпространено до нейните партньори имедиите. Вдъхновена съм от постигнатото от българите в битката с COVID-19 за толкова кратко време. Специални поздравления заслужават неправителствените организации и учителитe, казва още Шилър.

Предлагаме ви пълния текст на обръщението без редакторска намеса:

Скъпи приятели,

С разпространението на коронавируса в България и по света много от нас търсят начини да помогнат.

Лекарите и медицинските работници са на първа линия в борбата срещу настъплението на вируса. За да подкрепи усилията им, на 18 март Фондация „Америка за България“ дари 300 000 лева на две от водещите национални болници – Александровска болница и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, всяка от които получи по 150 000 лева.

Много компании също допринесоха с дарения в подкрепа на усилията срещу COVID-19.

За да обедини и насочи усилията им, Фондация „Америка за България“, Българският дарителски форум, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара основаха независим фонд „Обединени срещу COVID-19“.

С дарения към фонда се включват както български и международни компании, така и щедри индивидуални дарители. До момента даренията възлизат на 771 000 лева, като Фондация „Америка за България“ удвои първите събрани 100 000 лева. Целта ни е да наберем един милион лева в подкрепа на борбата срещу вируса в България и сме щастливи, че толкова много хора и компании откликнаха на призива ни.

Реакцията на бизнеса до момента е вдъхновяваща. Много компании започнаха производство на стоки от първа необходимост, които даряват на болници и други нуждаещи се, а стотици работодатели проявиха гъвкавост и служителите им влязоха в режим на работа от вкъщи.

Истински възхитена съм обаче от работата на гражданския сектор. През трите седмици, след като България обяви извънредно положение, неправителствени организации и граждански групи пренасочиха цялата си енергия и усилия за справянето с кризата. Някои се заеха да набавят защитни облекла и други жизненонеобходими материали за медицинските работници, други се грижат възрастните и други хора в риск да продължат да получават храна и лекарства, трети помогнаха на българското образование да се премести в онлайн пространството.

Огромни благодарности на TimeHeroes, които свързват доброволци с каузи и помагат на хората да се организират; Българската хранителна банка, която насочва храната там, където има най-голяма нужда от нея; и Тръста за социална алтернатива и партньорската му мрежа, които предоставиха информация и защитни облекла на здравните медиатори, работещи в ромските квартали в страната.

За невероятно кратко време хиляди хора се организираха, за да отговорят на редица нужди. Това ми дава надежда и ме кара да вярвам, че доброто е по-заразително от вируса.

В тясно сътрудничество с Посолството на САЩ в България, Фондация „Америка за България“ отдели фонд за финансова подкрепа на граждански инициативи във връзка с кризата с COVID-19 – #StandingTogether. Фондът подпомага НПО, неформални сдружения и малки бизнеси в страната, които работят в подкрепа на своите общности в тези трудни времена.

#StandingTogether вече достигна до най-отдалечените кътчета на България. Едно от първите дарения беше за село Василовци, откъдето са първите две жертви на вируса в България. Семейства и деца в риск от Русе също получиха подкрепа чрез инициативата. А миналата събота и неделя някои от най-иновативните хора в България се включиха в 48-часово предизвикателство „Да хакнем кризата!“ за създаването на технологични решения, които ще облекчат живота на техните съграждани по време на кризата. Нашето дарение ще е за един от печелившите проекти.

Всички следим развитието на ситуацията и разрастващите се нужди, затова помолих екипа на Фондация „Америка за България“ да фокусира усилията си в намирането на инициативите и доброволците, които най-много се нуждаят от подкрепа. В същото време, продължаваме да подпомагаме нашите партньори и да отговаряме на запитванията им.

Говорейки за партньори, не мога да не спомена усилията на учителите, благодарение на които българското образование се придвижи години напред само за няколко седмици. Така вашите деца продължават да получават знания и да развиват своите умения с минимално прекъсване. Неправителствените организации играят важна роля в този процес, като споделят ресурси, подготвят уеб уроци, предоставят обучения и консултации напълно безплатно. Поздравявам организации като Образование без раници/Кан Академия, Заедно в час, Музейко, Софийска платформа, Уча.се, Център за творческо обучение, Център за споделено учене ЕЛА и Тинузавър за тяхната работа и гъвкавост.

Те са незаменим помощник и на родителите – чиито преобърнати животи имат огромна нужда от структура в момента, а те самите ­– от причина да заменят пижамите с ежедневните дрехи.

Всички тези хора и техните усилия показват, че всеки от нас може да е съпричастен, независимо къде се намира и какво е финансовото му положение.

За мнозинството от нас това означава да стоим вкъщи, спазвайки мерките за социално дистанциране, доколкото е възможно. Знам, че това е изключително трудно, но е сред най-ефективните средства, с които разполагаме в борбата с коронавируса.

В същото време, моля, не забравяйте, че вероятно имате роднини, приятели, познати или съседи, нуждаещи се от помощ. Ако можете, напазарувайте за възрастните си съседи, като вземете необходимите предпазни мерки – за вашата, както и за тяхната безопасност.

На малките бизнеси им е най-трудно сега, затова ги подкрепете, като ползвате услугите им. Помислете за касиерите и служителите на супермаркета, в аптеката, куриерите, шофьорите в градския транспорт, полицаите. Те също заслужават нашите аплодисменти и благодарност.

Много са достойните инициативи в подкрепа на вашите съграждани и медиците на първа линия. Ако можете да си го позволите, моля, подкрепете ги с дарение. Нуждата от щедрост и съпричастност никога не е била толкова голяма, но и дарителството и доброволчеството никога не са печелили толкова последователи, колкото сега.

В тези трудни времена всички следим новините, приковани към екраните на компютри, телефони, телевизори. Всичко това може да ни дойде в повече. Затова от време на време си вземайте почивка от нестихващия поток на лоши новини. Изгубете се в добра книга, гледайте филм, слушайте любимата си музика. Все повече артисти и културни организации от цял свят правят своето изкуство напълно безплатно и достъпно за всеки. Потърсете и ще намерите нещо ново и развлекателно.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам