Намираме се в най-върховата част на пика, каза здравният министър, с чиято заповед от днес се разхлабват мерките срещу COVID-19

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов – Министър на здравеопазването Снимка: скрийншот от видео

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите на коронавирус в страната, като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, каза здравният министър Костадин Ангелов в началото на днешния редовен брифинг на здравните власти по повод ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в страната.

Очакваме и данните показват, че

започваме да вървим в най-високата част на платото,

посочи Ангелов. Той призна, че натиск върху лечебните заведения у нас има – най-вече в София-град, Бургас, Варна и Шумен.

Но най-големият натиск е върху психиката на хората, заяви здравният министър. Според него „различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички.“

„Моля, всеки един български гражданин да бъде спокоен. Да знае, че системата на здравеопазването е готова и подготвена.

Нямаме никакви притеснения.

Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия“, каза още министър Костадин Ангелов.

След рекордните данни за нови случаи на COVID-19, вчера

Спешните медици излязоха с обръщение 

към българския народ и управляващите. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след COVID инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа и около 40 спешни отделения на територията на страната, посочват те.

Много от колегите ни се разболяха и работим в намален състав с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените.

Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението, пише още в позицията на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, подписана от д-р Десислава Кателиева.

В същото време, със заповед на здравния министър от днес

Мерките в страната се разхлабват

Допускат се посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Посетители от днес се допускат и в откритите площи на заведенията.

Възобновяват се занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство при капацитет и заетост на помещенията до 30%. От днес се допускат и посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, както и плувни басейни и комплекси при използване също на не повече от 30 на сто от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина.

България се намира на 5-о място в Европа и на 2-ро място на Балканите по заболеваемост, от коронавирус, съобщи доц. Ангел Кунчев.

По смъртност България е трета в ЕС, като преди нас са Унгария и Чехия, а на Балканите сме на първо място.

Надеждата е във ваксините

Според здравния министър до няколко седмици нещата ще се оправят. Причината за
оптимизма му е очакваните по-големи количества ваксини. „Очакваме до края на април да получим достатъчно количества ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина“, подчерта министърът.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам