BG | EN

Броят на леглата и специалностите в шуменската болница ще бъдат намалени

Снимка: radian.bg

Дружеството на лекарите в шуменската болница – структура на районната колегия при Българския лекарски съюз, е свикало извънредно общо събрание на 3 май във връзка с намаления брой болнични легла и отпадналите нива на компетентност на отделенията, предложени в проекта за Национална здравна карта. С това се ощетяват не само медицинските специалисти и статутът на лечебното заведение, но и пациентите от десетте общини на областта, които ще бъдат лишени от качествено лечение в МБАЛ-Шумен и ще са принудени да пътуват за диагностика и лечение в други градове, най-вероятно във Варна. Това посочват шуменските лекари, цитирани от регионалното издание „Радиан“.

Крайният срок за обществено обсъждане на Националната здравна карта е 23 май 2018 година. Тревогата на медицинското съсловие е станало повод да се иска спешна среща с шуменските депутати и с участието на представители на здравните институции в Шумен и кметовете на общините, за да се организира обществено обсъждане на проекта. Лекарите са обявили още, че разчитат на обществена подкрепа от всички граждански сдружения и пациентски организации, които имат отношение към здравната система в Шумен и областта.

В становището на дружеството, разпространено до медиите се казва:

„Във връзка с проекта за Национална здравна карта 2018 , изработен в Министерството на здравеопазването, констатирахме явни несъответствия в броя на предложените легла по нива на компетентност на определени специалности, в сравнение с изготвената областна карта от Областната комисия по здравеопазване в Шумен. Според проекта за Национална здравна карта, са отнети легла за 3-то ниво на компетентност в отделения, акредитирани за такова, като неврологично отделение и отделението „Уши, нос, гърло”. Намален е броят легла за 2-ро ниво на компетентност в ключови специалности: неонатология, кардиология, пулмология и фтизиатрия, инфекциозни болести, урология. Отнети са  легла 2-ро ниво на компетенност за гръдна и детска хирургия и са предвидени такива за 3-то ниво. В областни болници е много трудно, почти невъзможно, да бъде постигната акредитация за тези специалности 3-то ниво, което означава, че ако няма предвидени легла за 2-ро ниво, шуменската болница ще остане без гръдна и детска хирургия. За очните болести са определени едва 4 легла. За да има отделение, се изискват не по-малко от 5 легла, което означава, че според новата здравна карта, не е предвидено наличието на отделение по очни болести, а ще се работят амбулаторни процедури към доболнична помощ.

Неизвестно от кого и на база на какви данни са изготвени тези промени. И в момента има отделения, в които не достигат свободни легла и има листа на чакащите. Снемането на нива на компетентност в шуменската болница означава, че определени нозологии заболявания ще трябва да се насочват към болници във Варна. Все по-изразените демографски тенденции към застаряване на населението на Република България, в съчетание с липсата на добра инфраструктура, ще затрудни реално транспорта на възрастни пациенти до университетски болници. Това ще доведе до увеличаване на инвалидността и смъртността на тази група пациенти. Намаленият брой легла в неонотология ще затрудни своевременната грижа и за новородени. Финансова стратегия, лишаваща болния от достъпна медицинска помощ, със сигурност не е добра за българското здравеопазване и категорично не е в полза на пациента. Настояваме за ясна и категорична съпричастност от страна на областния управител, заместник-кмета по здравеопазване в община Шумен и представителите на политическите сили в областта, изразявайки становището си на лекари, че приемането на Национална здравна карта в предложения и вид, ще дезорганизира дейността в Шуменската болница и сериозно ще ограничи достъпа и лечението на пациенти с определени заболявания.

Здравната карта ще доведе до задълбочаване на и без това големите финансови проблеми на болницата, до напускане на специалисти и задълбочаване на дефицита на млади кадри. Обръщаме се към обществеността чрез медиите, за съпричастност и подкрепа в начинанието ни да се спре пренебрегването и незачитането на усилията на българския лекар, за решаването на проблемите в здравеопазването. Настояваме за съобразяване и зачитане на необходимостта от легла по нива компетентност във вид, предложен от Областната комисия по здравеопазване в Шумен, изготвена на база реални данни”.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините