BG | EN

Наказанието на районния прокурор на Девин Мария Дамянова е отменено

Снимка: @outlandos, pixels.com

Върховният административен съд отмени наказанието на районния прокурор на Девин Мария Дамянова. През септември 2016 г. прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет я освободи от длъжност като административен ръководител, заради установен конфликт на интереси при случай, в който е замесен сина й. Решението на петчленния състав на ВАС е от миналата седмица. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Дисциплинарното производство срещу Дамянова започна по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Според обвинител №1 „с действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси“. В съобщението, разпространено през март 2016 г., се обяснява, че на 14 юни 2015 г. е започнало разследване в РУ Девин за кражба на „Ауди 80“. Лекият автомобил по-късно е изоставен на територията на Пловдив. Бил е извършен оглед на местопроизшествие и са били иззети дактилоскопни следи. Същият ден прокурор Мария Дамянова е уведомена за започналото разследване, като й било съобщено, че заподозрян като извършител на престъплението е непълнолетният й син. От полицията й съобщили още, че ще бъдат снети писмени обяснения от сина й и неговия съучастник.

Още същия ден в във Второ РУП Пловдив, в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая, са разпитани двете момчета. Два дни по-късно в деловодството на Районна прокуратура – Девин са заведени уведомителното писмо от РУП-Девин за започналото разследване. В града обаче работят само двама прокурори – Здравко Делиев и Мария Дамянова. Прокурор Делиев е бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки, защото бил командирован в Районна прокуратура Смолян, и дела и системата е определила за наблюдаващ Мария Дамянова. Според главният прокурор Сотир Цацаров в случая е било налице основание за отвод. На 19.06.2015 г. Дамянова е изпратила досъдебното производство по компетентност на районна прокуратура – Пловдив, тъй като престъплението с изоставянето на автомобила е довършено на територията на Пловдив.

Известно време Мария Дамянова бе единствен прокурор в Девин. Тя остана сама след напускане на колегата й Едуард Сариев. По-късно към екипа й се присъедини Здравко Делиев.

На 14 септември 2016 г. дисциплинарният състав към ВСС прие, че в случая с районния прокурор на Девин е било налице абсолютно основание за отвод. Според някои от членовете на съвета прокурорите няма как да имат обществен авторитет, ако Дамянова продължи да бъде административен ръководител в този град, в който всички се познават. Други пък са на мнение, че предлаганото наказание е много тежко и ще бъде несправедливо да бъде наложено и тя да бъде наказана за това, че синът й има неправомерно поведение.

На 24 януари т.г. ВАС излезе със становище, че в случая Мария Дамянова не е постановявала актове по същество, и предвид намирането на автомобила на територията на Пловдив тя е изпратила производството по компетентност там. С действията си не само не е възпрепятствала разследването срещу детето си, а е предприела необходимите мерки за обезпечаване на доказателствата, както и за разглеждане на делото от прокурор, който не е заинтересован от изхода на делото. С изпращане на делото в Районна прокуратура Пловдив на практика е прекратила участието си още преди повдигане на обвинение на сина й.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините