BG | EN

Най-малко 12 журналисти са убити в Украйна от началото на войната, сочи доклад

Разрушено училище в с. Никишин, Донбас.
Снимка: Shutterstock

Сериозни притеснения за свободата на словото се съдържат в публикувания във вторник доклад на партньорските организации към Платформата за безопасност на журналистите на Съвета на Европа.

Асоциацията на европейските журналисти е една от 15-те партньорски организации, подаваща сигнали на тази платформа. Според доклада, озаглавен “Войната в Европа и борбата за правото на отразяване”, през 2022 г. в платформата са постъпили 289 сигнала. Изминалата година бе без съмнение под сянката на войната, но са регистрирани и други тревожни тенденции като следене и наблюдение на журналистите, неправомерно съдебно преследване, арести, завладяване на медии, ограничаващо законодателство и др., сочи докладът. 

Платформата е регистрирала най-малко 12 случая на убити журналисти и медийни представители при руската агресия срещу Украйна, други 21 са били ранени. Влиянието на войната върху медиите обаче далеч не се изчерпва с убитите и ранени журналисти на място.

Руската дезинформация заля медиите в Европа,

а в самата Русия властите наложиха драконови мерки на цензура, за да заглушат всички независими гласове, се казва в доклада “Войната в Европа и борбата за правото на отразяване”.

Партньорските организации остават загрижени за заплахите за живота на журналистите, които продължават да отразяват войната в Украйна, като документират и правят обществено достояние евентуалните военни престъпления, казват от Асоциацията на европейските журналисти в България. Това е важно за понасянето на отговорност и изправянето на виновните пред правосъдието.

През изминалата година в Турция, Беларус, Русия и окупираните от Русия украински територии са били докладвани

127 случая на арестувани журналисти,

което е увеличение с 60% спрямо предходната година. Най-много такива случаи има в Турция – 52, следвана от Беларус – 32, Русия – 22 и още 14 в окупираните от тази страна украински територии. Четири случая на задържани журналисти са докладвани в Азербайджан и по един във Великобритания, Грузия и Полша.

Извън убитите във войната в Украйна журналисти, в платформата е докладван още един случай на убит журналист (Гьоньор Арслан в Турция). Пак такм има още 26 регистрирани случая на убийства на журналисти, като през предходната година нито един от тях не е бил разрешен. 

Предприемането на съдебни действия от страна на политици и олигарси остава предпочитано средство за заглушаване на журналистите. През изминалата година са регистрирани над 20 подобни сигнала.

В доклада България е спомената с два такива случая, на т.нар.

“дела шамари”

(SLAPPs от английски). Като негативни примери са посочени осъдителното решение срещу журналисти и Медиапул, при което те са глобени за това, че са разпространили публично известни факти за съдия Светлин Михайлов, както и рекордният иск на Еврохолд срещу сайта „Биволъ„.

България е спомената и като една от страните с най-висока степен на медийна концентрация в Европа, след Турция, Албания, Полша и Унгария. 

В заключение страните членки на Съвета на Европа са призовани да бъдат по-активни в защитата на медийната свобода. От постъпилите 289 сигнала в платформата едва 13 се смятат за разрешени в края на годината.

Освен АЕЖ, сред 15-те партньорските организации са Репортери без граници, Европейският център за свобода на печата и медиите, Article 19, Международната федерация на журналистите, Комитетът за защита на журналистите, Индекс на цензурата и др.

Пълния текст на доклада може да откриете тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Европрокуратурата проверява корупция при ремонта на жълтите павета в София

Разследването е свързано с обвинения за лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция с щети, които се оценяват на минимум 3 млн. евро.

Наблюдатели на ромска организация ще следят за нарушения в изборния ден

"Постоянната ромска конференция" - гражданско движение от ромски, про-ромски активисти и организации от цялата страна, съобщи, че е осигурила над 1000 наблюдатели от цяла България, които да следят за нарушения в изборния ден.

Осем души отиват на съд в Плевен за трафик на жени в Германия

Жертвите на трафик са принуждавани да извършват сексуални услуги срещу заплащане, чрез изнудване, упражнено физическо и психическо насилие, отправяне на закани спрямо тях и техни роднини

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.