BG | EN

Най-малко 12 журналисти са убити в Украйна от началото на войната, сочи доклад

Разрушено училище в с. Никишин, Донбас.
Снимка: Shutterstock

Сериозни притеснения за свободата на словото се съдържат в публикувания във вторник доклад на партньорските организации към Платформата за безопасност на журналистите на Съвета на Европа.

Асоциацията на европейските журналисти е една от 15-те партньорски организации, подаваща сигнали на тази платформа. Според доклада, озаглавен “Войната в Европа и борбата за правото на отразяване”, през 2022 г. в платформата са постъпили 289 сигнала. Изминалата година бе без съмнение под сянката на войната, но са регистрирани и други тревожни тенденции като следене и наблюдение на журналистите, неправомерно съдебно преследване, арести, завладяване на медии, ограничаващо законодателство и др., сочи докладът. 

Платформата е регистрирала най-малко 12 случая на убити журналисти и медийни представители при руската агресия срещу Украйна, други 21 са били ранени. Влиянието на войната върху медиите обаче далеч не се изчерпва с убитите и ранени журналисти на място.

Руската дезинформация заля медиите в Европа,

а в самата Русия властите наложиха драконови мерки на цензура, за да заглушат всички независими гласове, се казва в доклада “Войната в Европа и борбата за правото на отразяване”.

Партньорските организации остават загрижени за заплахите за живота на журналистите, които продължават да отразяват войната в Украйна, като документират и правят обществено достояние евентуалните военни престъпления, казват от Асоциацията на европейските журналисти в България. Това е важно за понасянето на отговорност и изправянето на виновните пред правосъдието.

През изминалата година в Турция, Беларус, Русия и окупираните от Русия украински територии са били докладвани

127 случая на арестувани журналисти,

което е увеличение с 60% спрямо предходната година. Най-много такива случаи има в Турция – 52, следвана от Беларус – 32, Русия – 22 и още 14 в окупираните от тази страна украински територии. Четири случая на задържани журналисти са докладвани в Азербайджан и по един във Великобритания, Грузия и Полша.

Извън убитите във войната в Украйна журналисти, в платформата е докладван още един случай на убит журналист (Гьоньор Арслан в Турция). Пак такм има още 26 регистрирани случая на убийства на журналисти, като през предходната година нито един от тях не е бил разрешен. 

Предприемането на съдебни действия от страна на политици и олигарси остава предпочитано средство за заглушаване на журналистите. През изминалата година са регистрирани над 20 подобни сигнала.

В доклада България е спомената с два такива случая, на т.нар.

“дела шамари”

(SLAPPs от английски). Като негативни примери са посочени осъдителното решение срещу журналисти и Медиапул, при което те са глобени за това, че са разпространили публично известни факти за съдия Светлин Михайлов, както и рекордният иск на Еврохолд срещу сайта „Биволъ„.

България е спомената и като една от страните с най-висока степен на медийна концентрация в Европа, след Турция, Албания, Полша и Унгария. 

В заключение страните членки на Съвета на Европа са призовани да бъдат по-активни в защитата на медийната свобода. От постъпилите 289 сигнала в платформата едва 13 се смятат за разрешени в края на годината.

Освен АЕЖ, сред 15-те партньорските организации са Репортери без граници, Европейският център за свобода на печата и медиите, Article 19, Международната федерация на журналистите, Комитетът за защита на журналистите, Индекс на цензурата и др.

Пълния текст на доклада може да откриете тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Да управляваш с Борисов и Пеевски. Говори Николай Денков

Кой събори правителството? За това ще си говорим с бившия премиер Николай Денков. Той управлява до миналата седмица, когато с указ на президента, но по новия ред на конституцията, беше назначено служебно правителство.

„Заедно Напред“: Радостина Чапразова Фондация „Арете“ – България

Радостина Чапразова завършва политически науки и масови комуникации в Американския университет в Благоевград. Била е стажант в Европейската комисия, генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности“.  Работила е като експерт в отдел „Управление на проекти“ към дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката и енергетиката и е била част от екипа на Институт „Отворено общество“ – София.

Анализатор или пропагандатор – три белега, по които да ги различим

В публичното пространство често се бъркат понятията “анализатор” и “пропагандатор”. Всъщност, второто не се използва, за да се вкара тази категория хора по медиите в първата като анализатор - както биват официално представяни.

Още за новините

Журналистическа асоциация иска оставката на Калин Стоянов заради дело- „шамар“ срещу BIRD.bg

Асоциацията на европейските журналисти – България и „Програма достъп до информация“ призовават институциите да продължат и доведат докрай работата по законодателните предложения за ограничаване на делата шамари (SLAPP) срещу журналисти и граждански активисти.

Харманли и Симеоновград осигуриха приход от 38 млн. евро за частна компания срещу 3 млн. евро за бюджетите си

лед като получи отстъпено право на строеж върху два общински терена от 2500 дка в землищата на Харманли и Симеоновград срещу 5 млн. евро компаниите „Грийн профит“ и „Комерс инвест“ най-напред се сляха, а след това продадоха бизнеса си в сферата на възобновяемите енергоизточници за близо 38 млн. евро на на базираното в Хонконг дружество за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG).

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.