BG | EN

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

сградата на Община Хитрино
Снимка: Дияна Желязкова

Най-добре платените кметове в Шуменска област са управниците на най-малките селски общини, издържащи се основно с целеви субсидии от бюджета.

В същото време кметовете на градски центрове, със сравнително добре развит бизнес и индустрия, изостават в класацията по официални възнаграждения. Това показват данните от последните данъчни декларации на кметовете на 10-те общини в Шуменска област, публикувани на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество(КПКОМПИ).

Първенец по трудови доходи е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г. 

Най-добре платеният кмет в Шуменско управлява една от най-малките общини. Хитрино, по данни на НСИ, има 5 738 жители към 31 декември 2022 г. и е една от трите най-малки общини в региона. Въпреки това кметът й е получил значително по-голямо трудово възнаграждение от кмета на областния център Шумен, тогава Любомир Христов, който по същото време се е разписвал срещу 58 116 лв. годишна заплата.

4 715 лв. ще е заплатата на кмет на най-малката община в Шуменска област – Венец

На второ място по доходи от заплати е кметицата на друга селска община – Венец, Нехрибан Ахмедова, която е декларирала 69 642 лв. за годината.

Трети е кметът на Върбица Мердин Байрям, с трудови доходи в размер на 62 548 лв.

Следва бившият кмет на Никола Козлево Ешреф Реджеб, с декларирани 61 884 лв. от заплати. Никола Козлево също е от най-малките общини, с под 6 000 жители.

Селски кмет от Делиормана си определи депутатска заплата, докато го разследват за конфликт на интереси

На пето място в класацията е кметицата на Смядово Иванка Петрова, с годишно трудово възнаграждение от 60 175 лв.

Шести е каолиновският кмет Нида Ахмедов, чийто доход от заплата е 59 428 лв.

Едва на седмо място е бившият кмет на Шумен Любомир Христов, с трудови доходи от 58 116 лв.

Осми е кметът на Нови пазар Георги Сашев, със заплата от 49 163 лв.

На девето място е бившата кметица на Каспичан Милена Недева с доход от 47 296 лв.

Последен, десети, е кметът на Велики Преслав Янко Йорданов, с трудови доходи от 39 184 лв.

Данните са от данъчните декларации на кметовете, подадени през 2023 г.

Несъразмерно големите възнагражденияу на кметовете в малките общини в цялата страна станаха тема на обществен дебат в края на миналата година, когато се разбра, че съветниците в Кюстендил са гласували 7 500 лв. възнаграждение на новия кмет на града Огнян Атанасов. Покрай заплатата на кюстендилския кмет, в публичното пространство бяха огласени фрапиращи разлики между възнагражденията на колегите му от различни градове.

За втори път в рамките на 3 месеца са увеличени заплатите на кметския екип в Любимец

Парадоксите с кметските заплати започнаха след 2019 г., когато тогавашното управление на ГЕРБ прокара една законова поправка и даде възможност на всеки кмет да получава „министерска“ заплата, независимо дали управлява малка или голяма община. Така се стигна до фрапиращи ситуации, при които кметове на изостанали бедни общини вземаха по-големи възнаграждения от колегите си в развитите областни центрове.  

Такива са случаите и в област Шумен, където кметове на малки общини се оказаха с депутатски заплати, докато кметът на областният център Шумен, със 100 000 жители, получаваше с 400 лева по-малко от „селските“ си колеги. До 2019 г. кметските заплати в страната зависеха и от броя на жителите, и от размера на съответната община.

Сега темата с възнагражденията на кметовете отново излиза на дневен ред, тъй като в бюджетите за 2024 г. почти всички общини залагат увеличение на заплатите

10 % скок на заплатите в Шумен

Основните заплати на кмета на Шумен Христо Христов и на кметовете на всички населени места в общината ще се увеличат с 10 % със задна дата, считано от 1 януари 2024 г.  Повишението е заложено като приложение към общинския бюджет, който ще се гласува на сесия на 19 фувруари. 

Ако предложението бъде одобрено от общинските съветници, шуменският кмет Христо Христов вече ще получава основна заплата от 5 390 лв. Досега възнаграждението му беше беше 4 900 лв. 

Шумен получава финансиране по 5 проекта за общо 50 млн. лв. от бюджет 2024

След увеличението, заплатите на селските кметове в община Шумен ще бъдат между 1 320 и 1 805 лв.  Всъщност, на горната граница са само двама селски кметове – на с. Царев брод с 1 805 лв. и на с. Друмево с 1 795 лв.

Следват трима кметове с по 1 730 лв. основна заплата – на селата Ивански, Мадара и Градище.

Още няколко кметове са с възнаграждения между 1705 лв. и 1 533 лв., а кметовете на деветте най-малки шуменски села ще се разписват срещу 1 320 лв.

Кметските заплати в община Шумен за последен път бяха актуализирани през 2021 г., за разлика от малките общини в региона, където възнагражденията на местните управници бяха повишени и през 2022 г., и през 2023 г. 

Диспропорции има и между заплатите на селските кметове в различните общини в региона.

В добре платената община Хитрино, селските кметове получават по-високи възнаграждения от колегите си в община Шумен.

В хитринското село, Тимарево, например, кметската заплата още от миналата година е 2015 лв., докато в най-голямото шуменско село Царев брод тя ще стане 1805 лв. едва с предстоящото увеличение.

Докато през 2023 г. селските кметове в община Шумен получиха на два пъти по 300 лв. бонус заради инфлацията, то колегите им в малката община Върбица взеха от 560 до 790 лв. като „допълнителни възнаграждения за постигнати резултати“ по решение на местния общински съвет през юли миналата година. Със същото решение общинският кмет Мердин Байрям получи бонус от 2 644 лв., а заместникът му 1 830 лв.

Увеличението на кметските заплати в Шумен ще се отрази и върху възнагражденията на общинските съветници, които получават за участие в сесия и комисии процент от заплатата на общинския кмет.

За участие в сесия се плащат по 12 % от основната заплата на кмета, а за комисии – по 7 %. Възнагражденията са определени с правилника за работа на общинския съвет в Шумен.  

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.

Община Венец пусна експресна поръчка за близо 160 000 лв. чрез събиране на оферти

Поръчката е за реконструкция на ул. „Добруджа“ в село Страхилица - едно от най-малките населени места в района.

Водопроводът към Шумен се пръсна в р. Камчия, градът остава без вода поне до утре (Видео)

Шуменци настояват за търсене на отговорност на ръководството на ВиК – Шумен заради непрекъснатите аварии, които тормозят жителите на областния град и скъпата цена на водата.

Още за новините

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци

Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво.