Наемателят на плаж Велека обжалва в КЗК обявената от Министерство на туризма концесия за ивицата

Снимка: Фейсбук

Наемателят на плаж Велека до Синеморец заяви пред Радио Бургас, че обжалва в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявената от Министерство на туризма концесия за ивицата.

От май 2017 фирмата на Филип Баров е определена за наемател на плаж „Устието на река Велека“ на територията на Община Царево. Според неговия разказ пред репортер на бургаското радио, заради ковид епидемията Министерството на туризма предложило през миналото лято на наемателя да намали цените на плажните принадлежности като срещу това му обещали удължаване на договора за наем. Договорът е удължен до ноември 2022 година с допълнително споразумение, подписано на 16 декември 2020 в министерството. Въпреки това през февруари ивицата заедно с още над 30 плажа е включена в Актуализирания списък за отдаване на концесия до 2027 година.

Срешение от последното си заседание на 14 април т.г. кабинетът в оставка е взел решение да отдаде на концесия за 15 години плаж „Устие на р. Велека“. Плажът е сред малкото по Черноморието, който с договор до 2022 г. се управлява като проект за екологичен и природосъобразен туризъм.

Аргументът, с който министърът на туризма Марияна Николова е предложила плажът да бъде отдаден на концесия, е там да се осигурят водно спасяване, здравно и медицинското обслужване, както и санитарно-хигиенно поддържане. 

На 7 май наемателят Филип Баров и екипът му организираха петиция срещу процедурата, която до момента е подписана от близо 7 хиляди души.

„Имаме валиден действащ договор да наем. Платили сме си наема за годината през февруари месец, министерството е издало фактура, а ние сме им представили банкова гаранция. Текат ни разходи преди откриването на сезона за почистване на ивицата, наемане на персонал и т.н. От медиите разбираме, че има голяма вероятност по средата на сезона да влезе в сила концесионен договор и нашия да бъде прекратен. Къде е обществената полза? Ние сме обжалвали откриването на процедурата в КЗК и очакваме решение,“ казва Баров пред Радио Бургас.

Докато очаква решението наемателя подготвя плажа, тъй като от 1 юни на ивицата трябва да има спасител и медицинско лице.

Два дни след откриването на петицията и медийни публикации по темата от Министерството на туризма разпространиха позиция, в която приканват наемателя да се включи с откритата процедура и припомнят, че през годините той е имал и предупреждения за нарушения и неустойки. Според становището, не е ясно как и кога ще завърши концесионната процедура и това не може да се случи преди летния сезон. „В договора за наем на морския плаж има клауза за прекратяване на същия при влизане в сила на концесионен договор“, каза в интервю по темата Марияна Николова.

Справка на БНР-Бургас е показала, че в КЗК от началото на годината срещу откриването на процедури за възлагане на концесия са образувани 4 производства: за ивиците Царево-централен, Младост-ММЦ Приморско, „Стамополу Перла“ и Атанасовска коса.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам